Allt om pepparrot

Om du bara har haft potatis pepparrot måste du ge dig en behandling och prova de riktiga sakerna. Ljus och skarp, utan bitter eftersmak som ibland finns i burkversioner, fräsch pepparrots sätter upp varje måltid och är särskilt bra med de tyngre stekarna och grytor av kallt väderlagning. Dess bett kan också lägga till en härlig spark till mild vårkök och ta fram det bästa i sommargrillningen.

Vad är pepparrot?

Pepparrot är en medlem av senapfamiljen, tillsammans med kale och rovor, så dess bett ger mycket mening. Dess gröna är ätliga och ibland tillgängliga på jordbruksmarknaderna. Det är pepparrotrot, men det odlas och säljs.

När är pepparrotsäsong?

Pepparrot är bäst på hösten och vintern. Liksom så många andra rotgrönsaker , lagras den dock bra och är ofta tillgänglig i anständig form långt in i våren.

Hur man använder pepparrot

Det enklaste sättet att använda pepparrot är att helt enkelt skära av den bruna skalen och strimla eller grilla lite färsk pepparrot för att servera med rostade kött eller som smakämnen för hjärtliga soppor eller grytor. Skaka så nära tiden som möjligt, eftersom pepparrot blir bitter och missfärgad inom några timmar.

Nystrimlad pepparrot gör också ett utmärkt tillskott till potatismos eller som kryddor med rostade rotfrukter av alla slag.

Du kan också göra pepparrotkrämer och lägga den som en härlig virvla runt i tjocka soppor eller servera i stället för traditionell krämad pepparrot.

Och glöm inte kraften i puns i pepparrot-infuserad vodka- se till att den är iskall vid sidan av gravlax eller pop den i en Bloody Mary .

Hur man köper pepparrot

Välj fasta rötter med snittiga ändar som ser färskt ut.

Den stora, vita, avsmalna roten av pepparrot är täckt med en något hårig brun skal. Undvik eventuella visade, uttorkade eller mjuka exemplar.

Hur man lagrar pepparrot

När du är hemma, lagra pepparrot löst in i plast i skarpare av kylskåpet. Färsk pepparrot kommer att hålla flera veckor. Klipp bitar bör dock användas omedelbart, eftersom pepparrot blir bitter när den är skuren eller revet (den större delen kan ompaketeras och lagras, klippa av och släng den tidigare klippta änden innan den används).

För långvarig lagring, skär pepparrot i en tums bitar och förvara förseglad i plast i frysen. När du vill ha en träff av den här skarpa roten kan du ta en bit och få gitter.

Ett annat sätt att hålla färsk pepparrot runt är att skalla den, skära den i bitar, sätt bitarna i en tätbar burk och täcka pepparrot med ättika. Smaken kommer att mjuka som den lagras, men det kommer att hålla lite av sin spark och du kommer också att ha en underbar aromatisk pepparrot vinäger att använda också.