Vad är holländska ugnar?

Användningar, sorter och var att köpa.

Holländska ugnar är cylindriska, kraftiga kokkärl med täta lock som kan användas antingen på en topp eller i ugnen. Den tungmetall- eller keramiska konstruktionen ger konstant, jämn och flerväglig strålningsvärme till maten som kokas inuti. Holländska ugnar är med ett brett användningsområde verkligen en allsidig köksartiklar.

Holländska ugnar runt om i världen

Holländska ugnar, som de kallas i USA idag, har använts i hundratals år, i många olika kulturer, och under många namn.

Denna mest grundläggande köksartiklar var ursprungligen utformade med fötter att sitta ovanför heta askor i en trä eller kolbrinnande spis. Locket av holländska ugnar var vid en gång något konkav så att heta kolar kunde placeras på toppen för att ge värme både ovanifrån och nedåt. I Frankrike är dessa flerbrukspottar kända som cocottor, och i Brittan är de bara kända som grytor.

Hur används holländska ugnar?

Moderna holländska ugnar kan användas på en stovetop som liknar en stekpanna eller i ugnen som en bakfack. Den tunga mätmetallen eller keramiken kan tåla ett stort antal temperaturer och matlagningsmetoder. Nästan alla matlagningsuppgifter kan utföras i en nederländsk ugn.

Soppor / Stews - Holländska ugnar är perfekta för soppor och grytor på grund av deras storlek, form och tjock konstruktion. Tungmetallen eller keramiken leder värmebrunn och kan hålla maten varm under långa perioder. Detta är användbart för långa kokande soppor, grytor eller bönor.

Rostning - När den placeras inuti en ugn, leder holländska ugnar värmen och överför den till maten inifrån från alla håll. Kokkärlens förmåga att hålla denna värme innebär att mindre energi krävs för långa, långsamma kokningsmetoder. Det ugnssäkra locket hjälper till att hålla kvar fukt och förhindrar torkning under långa tillagningstider.

Detta gör nederländska ugnar perfekt för långsamt rostande kött eller grönsaker.

Stekning - Förmågan att leda värme är stjärnan igen när det gäller att använda en nederländsk ugn för friterande. Holländska ugnar kommer att värma olja jämnt, så att kocken kan kontrollera temperaturen på stekolja. Vissa emaljerade holländska ugnar ska inte användas med de höga temperaturer som används vid fritering, så kontrollera med tillverkaren.

Bröd - Holländska ugnar har länge varit vana vid att baka bröd och andra bakverk. Strålningsvärmen fungerar på samma sätt som en stenhård i ett bröd eller en pizzaugn. Dessutom håller locket fukt och ånga, vilket skapar en önskvärt krispig skorpa.

Grytor - Möjligheten att en holländsk ugn ska överföras från en spishäll till en inredning gör dem till det perfekta verktyget för grytor. Kött eller aromater kan sutéeras i den nederländska ugnen medan du är på spisen, och sedan kan grytan monteras och bakas i samma burk.

Typer nederländska ugnar

Moderna holländska ugnar kan delas in i två grundläggande kategorier: bara gjutjärn eller emaljerade. Var och en har sin egen uppsättning fördelar, nackdelar och bästa användningsområden.

Strykjärn - Gjutjärn är en utmärkt ledare av värme och är det föredragna köksredskapsmaterialet för många kockar.

Metallen klarar extremt höga temperaturer utan nedbrytning, vilket gör den användbar för en större mängd olika applikationer. Som med alla gjutjärnspannor , måste särskild rengöring och försiktighet vidtas för att bevara järnets integritet. Om det bryts ordentligt, kan en bra gjutjärn nederländsk ugn vara generationer. Gjutjärn Holländska ugnar används ofta för camping eftersom de kan placeras direkt över en öppen flamma.

Emaljerad - Emaljerad holländska ugnar kan ha en kärna av keramik eller metall (gjutjärn eller aluminium). Som gjutjärn gör keramiken värme extremt bra och används därför ofta för nederländska ugnar. Emaljerade holländska ugnar kräver ingen speciell rengöringsteknik, vilket gör dem perfekta för dem som söker bekvämlighet. Även emalj är extremt hållbar, är en del emalj inte gjord för att motstå extremt höga temperaturer, så det är alltid bäst att kontrollera med tillverkaren.

Var kan man köpa holländska ugnar

Holländska ugnar har blivit populär under de senaste decennierna och kan nu hittas i de flesta större hushållsaffärer.

Le Creuset är kanske en av de mest kända tillverkarna av holländska ugnar och erbjuder ett brett utbud av färgglada emaljerade gjutjärnholländska ugnar (Jämför priser). Med en rejäl prislapp kan Le Creuset nederländska ugnar hittas i high-end matlagningsaffärer eller hemförsäljare.

Lodge , den populära tillverkaren av gjutjärnspannet är också känt för sina hushållsholmshuggar av hög kvalitet. Lodge holländska ugnar kan köpas på campingförsörjning butiker, utomhus sportcenter och många andra återförsäljare (jämför priser).

Det finns många andra märken av holländska ugnar på marknaden med ett brett utbud av priser (Jämför priser). En kvalitetsholländsk ugn ska känna sig mycket tung, vilket indikerar sin solida konstruktion och värmeledningsförmåga. Väggarna ska vara relativt tjocka och locket ska passa tätt. All maskinvara ska vara ugnssäker och fästas säkert.