Seitan: Den Ever Popular Vete Kött

En definition av seitan: Även om den är gjord av vete, har seitan lite gemensamt med mjöl eller bröd. Seitan blir också förvånansvärt lik köttets utseende och konsistens när den kokas, vilket kallas "vetekött", "veteprotein", "vete gluten" eller "gluten".

Seitan är också hög protein, vilket gör den till en populär proteinkälla för vegetarianer och veganer. Asiatiska restauranger använder ofta seitan som vegetariskt kött och seitan är också basen för flera kommersiellt tillgängliga produkter som Tofurky deli-skivor och andra vegetariska köttbyte .

På samma sätt som tofu används ibland i vegetarisk matlagning, kräver många vegetariska och veganska recept för seitan som köttbyte, som seitan stir-fry eller grillad seitan .

Vad tycker Seitan smak?

Seitan kan ha massor av olika smaker, precis som kyckling kan vara varm och kryddig som i kycklingvingar (se: Seitan Hot Wings Recept ) eller kryddig i en saftig Indian eller Thai Curry (Se: Seitan Massaman Curry Recept ). Den har en smaklig smak, något mild på egen hand, förmodligen nära en lite bland kyckling eller en portobello svamp.

Men den verkliga orsaken seitan är så populär, är mer på grund av dess textur än dess smak, speciellt i jämförelse med andra alternativ, såsom tofu eller tempeh, som inte riktigt har en "köttig" struktur.

Var kan jag hitta Seitan?

Seitan kan beredas för hand med antingen hela vetemjöl (vilket är en mycket arbetskrävande process) eller vital vetegluten (vilket är en mycket enklare process) och görs genom att skölja bort stärkelsen i vete och lämnar ett högproteingluten Bakom.

Även om det inte är lika vanligt som tofu , blir seitan snabbt populär, särskilt i vegetariska restauranger, på grund av dess förmåga att ta på texturen och smaken av kött. Du hittar det smalt skivat som köttbyte på vegetariska smörgåsar, förvandlas till saftig och saftiga vingar eller "revben" och jag har ibland sett det som en vegetarisk pizza-toppning.

På asiatiska restauranger kallas det ofta "gluten" på menyn.

Förberedda seitan finns i kylavsnittet i de flesta hälsokostaffärer, vanligtvis i ett badkar som liknar hur tofu säljs eller ibland i förseglad plast inuti en låda, men alltid i kylavsnittet eller ibland med frusna livsmedel, eller du kan försöka göra din egen.

Hur man lagar Seitan

När du har gjort din seitan (eller köpt den) måste seitan alltid kokas på ett eller annat sätt för att göra det till en utsökt vegetarisk eller vegansk måltid. En snabb stekpaja med ett stänk av tamari , sojasås eller nama shoyu är ett sätt att snabbt laga din seitan, och jag gillar också att simma den med lite currypulver och tömma den med näringsjäst om jag inte är gör något fint med det.

Behöver du fler idéer? Seitan är bra på en utomhusgrill eller på en inomhus grillpanna - släpp bara lite grillsås och värma upp den. Kasta lite seitan in i pannan för att få det lätt brunat innan du lägger till grönsaker för att göra en grönsakspanna, lägg till nästan alla thailändska curry eller något vegetariskt curryrecept eller tillsätt bitar till en soppa eller gryta till en växtbaserad proteinökning.

Behöver du fler idéer? Kolla in några av dessa seitan recept nedan för att få några idéer.

Alla är vegetarianer och de flesta är vegan också.