Vad är Tamari i japansk matlagning?

De flesta av oss tycker om sojasaus som en singelkondiment, men vågar in i din lokala asiatiska matare (eller ännu bättre, ta en resa till Japan), och du kommer snart att lära dig att det finns dussintals olika typer av sojasås, alla med lite olika smaker och konsistenser. Även om det kan produceras lite annorlunda är tamari i princip en typ av sojasås som är tillverkad utan vete. Med andra ord är tamari en sojasås, men det är inte exakt samma som vanlig sojasås.

Är tamari glutenfri? Är det vegan?

Normalt ja. Nästan alla sorter som produceras för konsumtion i USA är faktiskt glutenfria, även om tamari kan innehålla spårmängder vete. Om du handlar hos Whole Foods, Trader Joe eller din vanliga köpare är chansen att alla tamari du hittar kommer att märkas som glutenfri och kommer att vara säkert för alla på en glutenfri diet. Kikkoman-varumärket tamari är ett exempel som inte är glutenfritt och innehåller vete (även om de gör en typ av tamari som är glutenfri och tydligt märkt som sådan).

Och självklart är tamari också vegetarisk och vegansk mat. Om du har sojalergi, måste du undvika tamari, även om sojafria versioner existerar. Många tamari märken har också tillsatt salt. Läs etiketten om det här är ett problem för dig.

Kan jag ersätta tamari för sojasås? Kan jag ersätta sojasås för tamari?

I allmänhet, ja, men du kanske tycker att du föredrar en smak över den andra.

Tamari har en djupare smak med en mindre salt smak - mer som en generell kryddsås som kombinerar bra med en mängd andra smaker, till exempel i en nudelrätt eller grönsakssteg .

Tamari är också mindre sannolikt att ha tillsatser. Kolla ingrediensetiketten på en flaska sojasås och det är troligt att ha en hel del ingredienser som egentligen inte hör hemma där, men tamari-ingredienser är mycket troliga att vara enkla och grundläggande: vatten, sojabönor och salt.

Du kan använda tamari i stället för sojasås på något vegetariskt recept .

Vad är några andra alternativ till sojasås?

Medan sojasås är en viktig ingrediens i vissa asiatiska recept, använder många vegetariska och veganska recept det bara för att förbättra smaken, men det kan enkelt utelämnas eller ersättas med andra smakförstärkare som kryddor, färska örter eller till och med vanligt salt (havsalt eller kosher salt är alltid bäst). Om du har ett recept som kräver sojasås, här är några liknande alternativ du kan använda: