Vad är Tempeh? En definition och hur man lagar den

Även om det kan vara nytt i väst är tempeh en vegetarisk sojamat som har ätits i Asien, särskilt Indonesien, i hundratals år och är populär i vegetarisk och vegansk matlagning som en ersättning för kött.

Vad är Tempeh?

Tempeh är gjord av kokta och lättjästa sojabönor och formas till en patty, som liknar en väldigt fast veggieburger. De flesta kommersiellt förberedda varumärkena av tempeh tillför andra korn, såsom korn , och det finns många sorter tillgängliga.

Även om tempeh är gjord av soja, har den en unik smak och är mildt smakfull på egen hand, till skillnad från tofu.

Om du inte är förtjust i tofu är tempeh också mycket hög i protein och kalcium, liksom välgörande isoflavoner, men tempeh smakar faktiskt ingenting som tofu och de två har väldigt lite gemensamt. Tempeh har en texturerad och nutty smak med en mycket fast struktur som inte lätt smuler som tofu gör. Många vegetariska och veganska recept använder tempeh som köttbyte när man gör stekpannor, smörgåsar eller chili.

Hur man använder Tempeh

Eftersom det är en mat med låg fetthalt och högprotein , väljer många vegetarianer att regelbundet inkludera tempeh i kosten. Prova att tillsätta lite till en stek i stället för tofu, eller smula / finhacka upp den och tillsätt den till soppor eller köttfri chili . Dess fasta struktur kräver att du skivar tempeh i små kuber som inte är mer än 3/4 tum tjocka och många tempeh recept kommer att kräva att det simmas i ca 10 minuter innan du lagar det eller lägger det i en maträtt; Detta är bara för att mildra det lite, eftersom tempeh har en väldigt fast struktur.

Tempeh finns i den kylda delen av de flesta hälsokostaffärer och i den naturliga livsmedelsgången av välfyllda livsmedelsbutiker.

Vad är Tempeh näringsvärde?

Tempeh är en högprotein, relativt låg fetthalt och kolesterolfri mat som är perfekt för vegetarianer , veganer eller någon som letar efter en fettfattig och hjärt-hälsosam källa till protein.

Beroende på varumärket ger en servering av tempeh (100 gram) cirka 200 kalorier, 18,2 gram protein och 10% av RDA för både kalcium och järn. Tempeh är en naturligt kolesterolfri mat, liksom alla vegetariska livsmedel.