Vad är Nama Shoyu?

Nama Shoyu är unpasteuriserad sojasås - men är det rå?

Vad är Nama Shoyu? Vad betyder Nama Shoyu?

På japanska betyder nama rå (eller opasteuriserad) och shoyu betyder sojasås. Så, Nama Shoyu är en rå, opasteuriserad sojasaus i japansk stil som är populär bland de som följer en rå och vegansk matdiet .

Även om nama shoyu faktiskt upphettas långt över den vanligen råa tillåtna 115 ° F, används den fortfarande av många råa livsmedelsproducenter eftersom det innehåller fördelaktiga levande enzymer. de som följer en rå vegan diet kommer vanligen att överväga att de positiva enzymer motverkar det faktum att det värmdes över den tillåtna temperaturen.

Ohsawa-märket Nama Shoyu (till exempel bilden till vänster), jäsas eller odlas på traditionell sätt i träfat under solen. Etiketten har "levande enzymer och välgörande organismer".

Några mycket strikta och rena raw foodists förbrukar inte denna nama shoyu eftersom det inte är tekniskt rå, men djupet av smak det lägger till disken är fortfarande avgörande för många och är regelbundet införlivat i kosten av råa livsmedelsbutiker såväl som i mest råa matrestauranger. Även om det finns en liten debatt i den råa livsmedelssamhället om nama shoyu, kommer de flesta råa livsmedelsproducenter att inkludera nama shoyu i deras kost som en acceptabel produkt, särskilt eftersom det vanligtvis konsumeras i så små kvantiteter. Förekomsten av de levande enzymerna verkar ersätta uppvärmningen som äger rum före odlingsprocessen. Detsamma gäller mat som fermenterad cashewnöse, även om cashewnötterna inte är 100% fullständigt råa, uppstår närvaron av så mycket levande enzymatisk aktivitet för det, enligt alla utom de mest strikta anhängarna av en rå mat eller rå vegan diet .

Vad är några alternativ till Nama Shoyu?

Nama Shoyu lägger till ett rikt djup av Umami-liknande smak samt en hjärtlig dos av saltighet. En del havsalt eller koshersalt kan ersätta eller ersätta Nama Shoyu i en nypa, men det kommer inte att vara ganska detsamma. Du kan också göra din egen hemlagad rå vegansk ersättning för Nama Shoyu om du är glutenfri eller helt enkelt föredra en ny, riktigt rå veganupplevelse.

Inte äter en helt rå vegan diet och letar efter en ersättare för nama shoyu? Nama Shoyu är också liknande i smak och funktion till:

Så här använder du Nama Shoyu när du förbereder Raw Vegan Meals

Nama Shoyu kan användas på samma sätt som du skulle använda sojasås. Möjligheterna är nästan oändliga! Här är några förslag:

Recept Använda Nama Shoyu