Leek Cooking Tips och tips

Vichyssoise skapades i Amerika

Kanske vichyssoise , en kall puréed potatis-söksoppa, är den mest berömda purjongrätten på planeten. Du kan bli förvånad att lära dig att, i motsats till sitt namn, denna maträtt är en amerikansk skapelse, om än av en fransk kock.

Det skapades av chefen Louis Diat i New York Citys Ritz Carlton Hotel. Han skapade den perfekta kalla soppen för sommaren runt 1900, inspirerad av pojkens minnen att fråga sin mamma om kall mjölk för att lägga till varm soppa för att kyla av det tillräckligt för att äta.

Så här väljer du leeks

Ju yngre purjolök desto mer delikat smak och konsistens. Välj purjolök som har en 2- till 3-tums ren, vit, smal botten ovanför fasta, tätt rullade mörkgröna toppar.

Basen ska vara minst 1/2 tum i diameter, även om de flesta är mycket större, vanligtvis 1 1/2 till 2 1/2 tum. Om bottnen börjar runda i pärlformar, är purjolök lite för mogen.

Hur man lagrar purjolök

Torka inte eller tvätta purjolök före förvaring. Lätt vikla dem i plast för att innehålla lukt och fukt, och lagra dem i grönsakslådan i ditt kylskåp. Beroende på hur färskt de är och när de köptes kan de lagras från fem dagar upp till två veckor.

Purjolök är inte bra kandidater för frysning eller konservering om du inte planerar att använda dem som ingrediens i soppor eller andra recept snarare än som en stjärna på en maträtt. Frysning gör dem till mush och ger dem en bitter smak.

Om du dock bestämmer dig för att frysa purjolök, skär dem i skivor eller hela längder. Försegla i lufttäta påsar, frysa och använd inom tre månader, men tina inte innan du lägger dem till recept.

Hur man rengör purjolök

Leek Cooking Tips

Eftersom purjolök är relaterade till lök kan de ersättas med lök i de flesta recept och kokas på samma sätt. Omvänt, om du inte använder en mycket mild sötlök eller kanske gröna lök, ersätter lök för purjolök en mycket starkare smak som kan vara skadlig för uppkomsten av originalrätten. Dessa leeksubstitutions tips bör hjälpa.

En enkel förberedelse är att skära eller hugga den vita delen av en purjolök och sauté den i smör eller olivolja över medium värme tills genomskinligt. Njut som det är eller läggs till en maträtt mot slutet av dess matlagning.

Porrpartner bra med kyckling , skinka , ost, grädde, vitlök och skalot. Kompletterande örter och kryddor inkluderar körsbär, persilja, salvia , timjan , basilika , citron och senap .

Purjolök kan stekt, bräseras, kokas i soppor eller lager, rostad i en ugn, och till och med karamelliserad som lök.

När du lagar purjolök som sidovägg är det viktigt att de inte är överkokta. Overcooking kommer att göra dem till en slimy, unappetizing hög av mush.

De bör kokas tills de är mjuka men har fortfarande lite motstånd när de trängs igenom. Kokade purjolök ska täckas, kylas och användas inom en till två dagar.

Vad man ska göra med topparna

De mörkgröna trimmade bladen av purjolök kan användas till smakämne när de ingår i en bouquet garni , eller blancheras och används som omslag för alla olika fyllningar.

Preke Recept