Koolvarianter

Vilket är bäst för coleslaw? Eller fylld kål?

Det finns över 400 olika sorter av kål som odlas över hela världen, från rund till konisk i form, med platta eller lockiga, snäva eller lösa löv, i grön, vit, röd och lila färger. Av hundratals sorter, men bara några vägar till den amerikanska livsmedelsbutiken producera sektionen, de är gröna, röda (eller lila), Savoy och Napa kål sorter.

Grönkål

Ser ut som ett huvud av isbergssallat är grönkål den vanligaste sorten.

Ytterbladen sträcker sig från mörk till ljusgrön medan insidan är blekgrön eller vit. När rå är texturen något gummiliknande och smakrika, men när den är kokad mjölkar den gröna kålen mjukare och tar en sötare smak. Du vill välja huvuden som är tunga i handen, och bladen är tätt bundna. Innan du använder, kassera de yttre blöjorna.

Grönkål kan ätas rå när den skivas tunt (som i coleslaw), eller det kan tillsättas till stekpannor eller soppor. Naturligtvis är det kål som vi alla är bekanta med när det gäller kålrullar.

Röd eller lila kål

Röda eller lila kål tar längre tid att mogna, så dessa typer är i allmänhet inte lika mjuka som gröna eller vita sorter. Oftast syltad , råskalad rödkål gör också ett slående tillskott till coleslaw och traditionella gröna sallader. Rödkål kan användas omväxlande i de flesta standardkål recept , men var medveten om att färgen kommer att läcka in i andra ingredienser.

När du lagar mat med röd eller lila kål, kommer föreningen ( anthocyanin ) som ger kålen den vackra färgen att bli blå när den kokas tillsammans med någon alkalisk substans. Eftersom kranvatten ofta är full av alkaliska mineraler som kalk, var noga med att tillsätta ca 1 tsk ett surt medel, såsom citronsaft, vinäger eller vin till krukan när man använder kranvatten.

Om din röda kål börjar ta den blåa tingen i något recept, kommer tillsatsen av det sura medlet vanligen att återställa den ursprungliga färgen.

Savoy Kål

Savoy kål, med ursprung i Italien, har djupa gröna crinkly löv och anses vara den mest ömma och söta. Huvudet är mindre kompakt, tack vare de skrynkliga bladen, men liknar en grönkål. Det är det bättre valet för fylld kål, eftersom löven är mer smidiga och står upp till längre matlagningstider, men är också bra rå i koleslaw.

Napa kål

Kallad kinesisk kål (även om dess namn kommer från det japanska ordet "nappa"), detta gulgröna avlånga huvud har fröjda löv och skarpa, tjocka stammar. En av de mildare smaksatta kålen, Napa kan ätas rå eller kokta och är mjukare och sötare än de andra sorterna.

Ibland kallas kinesisk kål , bok choy är egentligen inte en riktig kål men är kinesisk chard.

Mer om Kål

Nu när du skolar på olika sorter, kanske du vill ta din kålkunskap ännu längre. Kolla in dessa artiklar för intressant information och tips om kål:

Koktips för matlagning
Koolval och lagring
Kålåtgärder och ekvivalenter
Kålhistoria
Kål och hälsa