Jambalaya

En av Sydens mest mångsidiga rätter

Jambalaya, en Cajun / Creole maträtt, är kanske den mest mångsidiga huvudrätten som South har att erbjuda.

Namnets ursprung är osäkert, men som med många skålnamn finns det några bra gissningar tillsammans med en del folklore. De flesta tror att namnet kom från det spanska ordet för skinka, jamón, en viktig ingrediens i den första jambalayas av artonhundratalet. John Mariani i "The Dictionary of American Food and Drink" erbjuder ett mer färgstarkt ursprung av namnet: En gentleman stannade vid en New Orleans Inn sent en natt för att hitta någonting kvar för att han skulle äta på.

Ägaren därpå berättade kocken, vars namn var Jean, att "blanda vissa saker tillsammans" - balayez , i dialekten av Louisiana - så den tacksamaste gästen uttalade skålen med oddsen och änden underbar och namngav den "Jean Balayez. " Den första hänvisningen till ordet i tryck var 1872, och "Picayuns Creole Cook Book" (1900) kallar det en "spansk-kreolsk maträtt.

Ris, väsentlig för Jambalaya, har varit en viktig skörd i söder i flera hundra år. Risproduktionen i söder började i North Carolina i slutet av 1600-talet, med stor framgång. Vid slutet av 1800-talet, efter en serie problem från arbetskraft till väder, grundades produktionen i södra Atlanten. Louisiana började producera ris i slutet av 1889, och är idag en av de största producerande staterna, tillsammans med Arkansas, Kalifornien och Texas.

Följande utdrag från "Bill Neal's Southern Cooking" sammanfattar Louisiana framgång i produktionen av ris och dess skapande av Jambalaya:
"I Louisiana uppnådde ris sin amerikanska kulinariska apotheos.

I en stor variation av jambalayas blev det det centrala elementet kring vilket ett antal komplexa kombinationer ordnades. Ris var inte längre en blöt folie för att avlägsna exotiska smaker men den presenterade produkten absorberar, reagerar med och definierar andra ingredienser. "

variationer

Det finns otaliga variationer på denna maträtt.

Enligt mathistoriker och författare John Egerton i Gonzales, Louisiana, den självutnämnda Jambalaya Capital of the World, kan du hitta så många recept för denna maträtt som det finns hushåll. (Gonzales håller en årlig Jambalaya cook-off-tävling.) Jambalaya kan göras med nötkött, fläsk, kyckling, anka, räkor, ostron, kräftor, korv eller någon kombination. Några av de mer standardtilläggen är grön paprika, cayennepeppar, tomater, selleri och lök. I allmänhet är grönsakerna sauterade och kött (er) kokta, sedan buljong eller vatten, tomater, kryddor och okokt ris tillsätts. Blandningen kokas tills riset är färdigt, och räkor (eller andra livsmedel som inte får vara överkokta) tillsätts nära slutet av tillagningstiden.

Jambalaya Recept:


Relaterad: