Recept för att göra en traditionell kinesisk frukost

Många asiater börjar sin dag med en varm skål med congee , en vattnig risgruel som har en märkbar likhet med gröt. Men även om det till och med den mest hängivna fläkten av gröt troligen skulle vara tvungen att konsumera det dag efter dag, säkerställer de olika kryddor som används för att göra congee att det aldrig behöver bli tråkigt. Congee kan vara söt eller smaklig; kryddat med allt från kyckling till svamp.

Ofta marineras köttet innan det läggs till riset.

Ordet congee (även känd som jook i Canton) kommer från den indiska "kanji", som refererar till vattnet där riset har kokats. (I delar av Indien hänvisar ordet congee fortfarande till både kokt vatten och risrätten själv). I kinesisk mat noterar Kenneth Lo att kongressen tjänar två syften - förutom att värma kroppen, det tar plats för en dryck, eftersom kineserna normalt inte serverar kalla drycker.

crullers

Precis som en morgonkappa av café au lait och en croissant är de rigueur för franska, crullers är maten av val att tjäna med congee. Även känd som "friterad djävlar" är crullers vridna remsor av deg - ungefär tolv tum lång - som har stekt friterad olja. Deras smeknamn "djupfryst djävlar" är härledd från den gamla legenden. Under Konfucius-tiden anklagade en regeringsmedlem falskt Yueh Fei, en berömd forskare och poet, av förräderi.

Yueh Fei dödades därefter. Det kinesiska namnet på maträtten, "Yu Za Kuei", översätter bokstavligen till friterad djävuler. Att steka crullersna i olja symboliserar regeringens tjänsteman och alla som deltog i systemet är friterad i olja för evigheten.

Medan de kan tillverkas hemma är crullers ("you tiao" på kinesiska) ett populärt föremål på hawker står.

De doppas i varm konge, på samma sätt som du skulle doppa en munk i en kopp kaffe. I norra Kina, där vete är häftkornet, doppas de i en tunn sojamjölk, som kan vara antingen söt eller salt.

Här finns länkar till flera recept för konge och crullers:
Basic Congee Recept
crullers

Notera: I Encyclopedia of Asian Food erbjuder Charmaine Solomon ett snabbt sätt att göra congee genom att lägga till vatten eller lager till ölkokat vitt ris , tillsätt det och låt det simma tills det har blivit en gruel (ytterligare tillräckligt med vatten eller lager för att täcka).