Kinesiska Stir-Fry Tips

1. Se till att du har alla ingredienser och kryddor du behöver i förväg.

2. Se till att all mat är skuren enligt anvisningarna innan du börjar. Försök aldrig att förbereda och skära mat medan du stekar, eftersom stekning är en snabb och snabb matlagning. Hela processen använder den högsta värmen på din spis så att du inte bör försöka laga mat medan du stekar.

3. För jämn matlagning skär du alla ingredienser i samma storlek. På grund av att friteringen är en snabb och snabb matlagning, måste du hela tiden använda den starkaste värmen för att snabbt laga maten. Så det är viktigt att hålla maten i samma storlek. Till exempel, om du rör-stek gris med grönsaker, försök att skära dem i lika stor storlek, som julienned, skiva eller kuber.

4. Om inte efter ett recept, skära alla ingredienser i bitar i bitar.

5. Förvärm woken på mediumhög värme i minst en minut innan du tillsätter olja.

6. Lägg till oljan (upp till 2 till 3 matskedar beroende på maträtten, du kan använda jordnöts-, canola-, grönsaks-, solrosolja eller olivolja) och dyser den så att den täcker både sidorna och botten av wok. Oljan värms snabbare på det här sättet.

7. Du kan steka vitlök, vårlök, chili och ingefära och denna typ av ingrediens först till säsongen och hjälpa doften kommer ut först.

Men var försiktig så att du inte bränner någon av dessa ingredienser eftersom det kommer att göra din matsmak bitter

8. I några av recepten måste du steka köttet först och ställa det åt sidan. Denna procedur är lite som i västerländsk matlagning där du förseglar köttet i en hetpanna för att låsa köttens juice i köttet.

Lägg köttet tillbaka när grönsaken är nästan kokad och laga den hela vägen. Denna procedur kan låsa saften i köttet och se till att du inte har överkokt den.

9. Köttet är normalt stekat vid hög värme för att försegla i safet (enskilda recept kan skilja sig åt).

10. Lägg aldrig till mer än en kopp kött i taget till wok. Låt köttet vara platt för att laga mat. Stoppa aldrig ingredienserna när du stekar.

11. Ta bort köttet från wok när det byter färg. Till exempel när röda i nötköttet är borta. Vid denna tidpunkt köttet är cirka 80 procent kokt.

12. Stek fräsch grönsaker i enlighet med densitet, med de tätaste grönsakerna stekad först och under den längsta tiden. Denser grönsaker som broccoli, morötter och aubergine kräver mer matlagningstid än gröna bladgrönsaker som bok choy.

13. Om du är osäker på beställningen för att steka grönsaker, är den enklaste lösningen att steka dem separat, en i taget.

14. Tvätta grönsaken före tid för att säkerställa att de har tömt och inte är för våta.

15. Alternativt, om grönsakerna är för torra, försök att tillsätta några droppar vatten under stekning.

16. När du lagar grönsaker som behöver längre tid att laga mat, till exempel broccoli, steka dem först i några minuter och lägg sedan ½ till 1 kopp grönsakslager, kyckling eller vatten i wok för att laga grönsakerna.

Använd en medium hög värme för att laga grönsakerna tills lagret är nästan torrt.

17. Vänta några sekunder innan du smör på köttet, så att det har en chans att brinna. När det rör sig om friterande grönsaker, börja omedelbart flytta dem.

18. När skålen är klar, smaka och justera kryddor som önskat.

19. Servera stekad maträtt omedelbart.

20. Slutligen några ord om matlagningstemperaturer. Vissa recept ger instruktioner om huruvida du ska laga maträtten med hög, medium eller hög värme, men andra gör det inte. I kinesisk matlagning borde stekpannan vara hög värme och du bör justera det beror på din kaminens modell.

Redigerad av Liv Wan