Hur man ersätter örter medan du lagar mat

Viktiga smaker du kan förfalska hemma

Örter har en lång och storied historia i olika matkulturer runt om i världen. Vad skulle det italienska köket vara utan basilika och rosmarin, eller mexikansk mat utan gräsmatta av koriander? Varje kök påverkas djupt av de örter som är gemensamma för regionen.

Men det kommer en tid när du helt enkelt måste hitta en ersättning för en ört i ett recept. Oavsett om du har slut på eller helt enkelt vill byta saker, har du några alternativ för de vanligaste örterna.

Torkade örter för fräscha

Den enklaste och mest vanliga substitutionen i örtvärlden är att helt enkelt använda torkade snarare än färska örter. Till exempel, om du är ute av den färsk basilika som ditt recept kräver, använd bara torkad basilika på plats. Det är enkelt nog, men det finns en viktig regel att följa.

Torkade örter kommer alltid att ha en mer koncentrerad smak än färska örter. Planera att använda mindre, helst i ett förhållande av 1 del torkade örter till 1 1/2 delar färska örter. Till exempel, om ditt recept kräver 1 1/2 matskedar färsk oregano, använd 1 matsked torkad oregano.

Om du öppnar en burk torkade örter och inte luktar dess signatur arom är det dags att få en ny sats. Tänk också på att när du använder torkade örter är det bäst att införliva dem under matlagningen. Detta är annorlunda än färska örter, som verkligen lyser när de läggs i slutet av en maträtt.

Örtbyte

Vad händer om du är helt ur en viss ört?

Vad händer om du helt enkelt inte bryr sig om den speciella ört och söker efter en bra ersättare för basilika ? Den goda nyheten är att du sannolikt har en perfekt ersättning där i din krydda rack.

Diagrammet hjälper dig att välja en substitution eller ett alternativ som ska fungera med ditt recept. När du lägger ut, kom ihåg att smaken inte kommer att vara exakt densamma som den ursprungligen var avsedd.

De valda smakerna bör dock harmonisera eller åtminstone leda till originalet.

Det är klokt att börja din substitution med hälften av det angivna receptbeloppet och justera det för din personliga smak. Du borde alltid gärna justera och lägga till något recept som passar dig själv och din familj. Vem vet? Du kan bara skapa en ny familjens favorit.

Basilika Oregano eller timjan
Körvel Tarragon eller persilja
gräslök Gröna lökar (scallions), lök eller purjolök
Koriander Persilja
Italiensk krydda Blanda någon av dessa: basilika, oregano, rosmarin och grön paprika
Mejram Basil, timjan eller salta
Mynta Basil, marjoram eller rosmarin
Oregano Tym eller basilika
Persilja Chervil eller koriander
Fjäderfä kryddor Salvia plus en blandning av något av dessa: timjan, marjoram, salig, svartpeppar eller rosmarin
Red Pepper Flakes Dash flaska varm peppar sås eller svartpeppar
Rosmarin Tymme, dragon eller salta
Salvia Fjäderfä krydda, salta, marjoram eller rosmarin
Välsmakande Timjan, marjoram eller salvia
Dragon Chervil, dash fennikel frö, eller dash aniseed
Timjan Basil, marjoram, oregano eller salta