Grundläggande grönsaksbuljongrecept

Ett grundläggande och smakfullt vegetabiliskt buljongrecept att göra vegetariska soppor, vegetarisk sås, eller bara för att lägga till smak för en mängd vegetariska recept. Du kan använda denna lätta vegetabiliska buljong i recept som kräver kött eller lager av något slag.

Att göra en enkel hemlagad grönsaksbuljong är egentligen lika lätt som att slänga några bitar av hackade grönsaker i en kruka full av vatten och koka det ett tag. När du har följt detta recept en eller två gånger, behöver du förmodligen inte följa något recept när du gör din egen hemlagad grönsaksbuljong.

Hemlagad grönsaksbuljong är också ett bra sätt att använda grönsaksprodukter eller potatis som håller på att bli dåliga. Jag gillar att spara saker som broccoli stjälkar, selleri slutar och morot toppar att kasta i en hemlagad grönsaksbuljong också. Nästan allting kommer att fungera: Kale stammar, collardstammar, bitar av potatis, etc. Lök, selleri och potatis verkar ge de bästa smakerna, enligt min erfarenhet, så försök alltid inkludera åtminstone några av dem.

Behöver det vara glutenfritt? Ta bort sojasås om du behöver göra en buljong för en glutenfri soppa . Det lägger till en fin extra smak, men det behövs inte. Tamari, Bragg eller Nama Shoyu kan också användas i stället för sojasås.

Denna enkla, hemlagade grönsaksbuljong kan användas som bas för vegetarisk och vegansk soppa, gravies och mer.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Först placera alla ingredienserna i en stor kruka och koka.
  2. Minska värmen och låt din grönsaksbuljong sjuda i minst en timme, täckt med lock. Du kan bestämma att du vill lägga lite mer vatten under matlagningsprocessen, eftersom vissa kommer att förångas. Håll din buljong täckt för att minska detta.
  3. När din buljong är färdiglagd matar du ut grönsakerna och vitlöket och tar bort bladets löv.

Recept tips:

Se även: Glutenfria veganska sopp recept

Du kan använda en hemlagad grönsaksbuljong för att göra vegetariska soppor, gravies, risotto, grytor, stekpärlor och mer. Här är några vegetariska och veganska recept för att prova som kräver vegetabilisk buljong:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 40
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 93 mg
kolhydrater 9 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)