En kulinarisk rundtur i Thailand

Thailand kan delas upp i fem huvudsakliga kulinariska regioner, norra, nordöstra, södra (inklusive Thailandska viken), de centrala slätten och naturligtvis Bangkok . Varje region har sin egen matlagning enligt tillgängliga ingredienser och lokala smaker. Prova provtagning recept från de olika regionerna för att få en känsla för thailändsk matlagning som helhet - du hittar dina kulinariska instinkter relaterar bättre till vissa områden mer än andra.

Detta kommer i sin tur att ge dig en aning om var du vill resa, om du någonsin har möjlighet att besöka Thailand och smaka på thailändsk mat i sin magnifika källa.

Norden (inklusive staden Chiangmai)

Fram till slutet av 1800-talet fanns den här regionen i Thailand nästan som ett separat rike, med en fästning bestående av floder, berg och träd. Inom denna isolering utvecklade norra thailändska människor en distinkt dialekt samt sin egen unika matlagning.

Till skillnad från söder finns här inga kokosnötter - därmed ingen kokosmjölk . Om det inte kommer in eller kommer från en flod, äts vanligtvis inte fisk i sitt landskap av kullar, dalar och jordbruksmark. Rött kött av alla slag är vanligare här, tillsammans med olika grönsaksrätter (både råa och kokta). Klibbigt ris äts dagligen, inte nödvändigtvis som en efterrätt (som i andra regioner), men att följa med dessa kryddiga kötträtter.

För vegetarianer / Veganer : Även om köket i denna region brukade baseras huvudsakligen på röda kött, finns det idag ett överflöd av vegetariska och veganska restauranger.

Denna senaste tillströmning härstammar från den andliga atmosfären i staden och dess fokus på fred och välbefinnande. Ekologiska produkter - och restauranger som använder dem - blir också populära och lättillgängliga.

Ett exempel på en nordlig curry är Thai Jungle Curry. Andra rätter från norra Thailand inkluderar olika typer av kryddiga dips som används för att tillsätta smak till råa grönsaker, eller användas som en slinga som i salladsomslag.

Nordöstra

Nordöstra är kanske den fattigaste regionen i Thailand, även känd som Isaan. Torka är vanliga, och värmen under dagen kan vara förtryckande. Liksom norr är inte fisk och kokosmjölk lättillgänglig för daglig matlagning. När djur äts, lämnas ingen del att slösa. Nötkött (inklusive tunga, mage, tarmar, hjärta och lever) är vanligt, liksom kyckling, fläsk och jämn vildsvin. Matlagningsmetoder här inkluderar mycket rostning eller broiling. Klara karriärer är populära, medan den mest kända skålen i regionen är grön papaya sallad, som ofta ätas med klibbigt ris .

Syden (inklusive Thailandska viken)

Regionen söder om huvudstaden bildar en lång halvö som går med Malaysia. En lång bergskedja följer halvön från norr till söder, medan palmer och vita sandstränder sträcker sig längs kusten. Strax utanför halvön på halvön ligger en mängd öar, många av dem berömda (som Phuket) för att locka miljontals internationella turister varje år. Fiske är en annan huvudindustri. Kustområdet på östra sidan är också känt för fiske såväl som storskalig produktion av fisksås , en av de viktigaste ingredienserna i thailändsk matlagning.

Med sin överflöd av färsk fisk och kokosnötter tenderar sydlig matlagning att vara rik på fisk- och skaldjursrätter, inklusive kokosmjölkbaserade karriärer. Desserter består huvudsakligen av färsk tropisk frukt , som mango, ananas, mangostan , papaya och många andra.

Central Plains

Känd som en av de stora risskålarna i Asien, utgör de centrala slättarna Thailands hjärtat, som består av fruktbara risgårdar. Ursprungligen var denna region en träsk, och den är fortfarande benägen att översvämma under monsonsäsongen. Denna överflöd av vatten möjliggör emellertid också enklare risproduktion. Från denna region exporteras årligen tusentals doftande, jasmin-doftande ris runt om i världen. Matlagningen i denna region innehåller risnudlar, vanligtvis ätas till lunch eller som mellanmål, den mest kända som är Pad Thai .

Protein i denna region varierar från nötkött till kyckling och fisk, och desserter gjorda med banan och mango är populära.

bangkok

Det har sagts att i Bangkok finns det fler matinrättningar per kvadratkilometer än någon annanstans på jorden. Och om du skulle besöka Bangkok skulle du tro att den här påståendet var sant. Staden verkar rotera kring mat. Överallt finns det inomhus och utomhus matställen, samt "snabbmat" bås på de flesta gatan hörn (notera att snabbmat i Thailand består av snacks som satay pinnar , vårrullar, fiskkakor , etc.).

I Bangkok representeras mat från alla delar av landet, med tillägg av "palatsmat". Den kinesiska närvaron är stark i Bangkok, med en blomstrande Chinatown som är ett måste för besökare. Här kan man hitta thailändska versioner av söta sura rätter, rörfries , nudlar, kycklingris och olika andra traditionella kinesiska måltider.

Matlagning i palatset är mer förfinad i smak än thailändsk hemlagning, och speciellt i presentationen, med invecklade snidade grönsaker (ofta tillverkade i blommor) dekorera varje maträtt eller ingår i disken själv.

En sista matvara som måste provas på en resa till Bangkok är thailändsk efterrätt. Här hittar du hundratals kakor, puddingar, gelé och andra desserter, mest gjorda av en bas av kokos, ris, ägg och socker. Såsom är fallet med salta rätter, visar thailändska desserter skillnaden mellan palatsstil och hemlagning - några är vackert gjorda, medan andra verkar nästan motbjudna. Ett sådant exempel är något som kallas Sweet Blackened Jelly, gjord av det bruna "håret" på utsidan av kokosnötter. Låt dock inte utseenden skjuta upp dig från att prova en thailändsk efterrätt som bara kan skicka dig direkt till himlen!

För en riktig kulinarisk rundtur i Thailand kolla in Taste of Thailand Food Tours. Det här företaget kommer bokstavligen att ge dig en smak av vad Thailand har att erbjuda, från det bästa i gourmetrestaurangen till den läckra thailändska gatumaten - du får prova allt och se landet samtidigt.