Hur man använder Xanthan Gum och Guar gummi

Skillnaderna mellan dessa glutenfria förtjockningsmedel

När det gäller bröd och bakverk är det gluten i mjölet som håller degen eller smeten ihop och tillåter oss att dra och sträcka pizza deg. Så, om du bakar glutenfri, behöver du en extra ingrediens för att göra jobbet av gluten. Lyckligtvis finns det några naturliga val: xantangummi och guargummi. Andra glutenfria förtjockningsalternativ är gelatin och agaragar .

Xanthan ( ZAN thun ) gummi och guar ( gwar ) gummi används i glutenfri matlagning för att binda, tjockna och emulgera glutenfria ingredienser.

Om du inte lägger till ett av dessa tandkött till de flesta av dina glutenfria bakverk, kommer slutresultatet troligen att vara en hög med smulor!

De två förtjockningsmedlen är likartade, men är ett gummi bättre än det andra? Och hur mycket gummi behöver du verkligen använda för bästa bakresultat?

Xantangummi

Xantangummi är ett vanligt tillsatsämne i en mängd olika livsmedel som glass, yoghurt, såser och förband, liksom glutenfria bakverk. Det är en majsbaserad, jästprodukt som framställs genom att jästa majssocker med en mikrobiell som kallas "Xanthomonas campestris". Efter fermentering torkas återstoden och males i ett pulver, vilket är hur det säljs. När pulvret blandas med en vätska bildar reaktionen en gelliknande substans. Den används i stor utsträckning i livsmedelsindustrin som stabilisator och för att göra produkter tjockare, alltså användningen i glutenfria recept.

Innan du lägger till xantangummi i en glutenfri mjöl eller mjölblandning, var noga med att kolla ingredienslistan - vissa tillverkare kommer att inkludera xantangummi i glutenfria mjöl eller bröd eller kakablandningar för att göra förberedelsen enkel.

Således behöver du inte lägga till ytterligare förtjockningsmedel. Det är viktigt att följa receptet (eller riktlinjerna nedan) när du använder xantangummi. Om du använder för mycket xantangummi i ett recept kan du märka en tung, gummy eller till och med smal textur i dina bakade varor, så mäta noggrant.

Personer med allergi eller känslighet för majs kan rådas av sin läkare för att undvika xantangummi.

Xantangummi kostar i allmänhet nästan tre gånger så mycket som guargummi.

Guar Gum

Guargummi, även kallat guaran, kommer från utsädet av en bönliknande (legume) växt, ibland kallad indiska träd. Skallarna avlägsnas från guarfrön och frön mals i ett pulver. Den används som tillsats i bakverk för att öka degutbyten, skapa mer elasticitet och förbättra textur och hållbarhet. Enligt Bobs Red Mill Guar Gum-produktlitteratur har "Guar Gum åtta gånger förtjockningskraften som majsstärkelse."

Precis som xantangummi, mäta noggrant när du använder guargummi i glutenfria recept eller så kan du sluta med tunga, strängiga bakverk. Guargummi är en fiberprodukt och har förknippats med gastrointestinala störningar hos vissa människor.

Gummätningar

Beroende på vad du gör måste du använda olika mätningar av xantangummi eller guargummi. Endast en liten mängd behövs i varje recept, aldrig mer än en matsked. För bästa resultat, följ receptrekommendationer när du använder xantangummi eller guargummi, men här finns några allmänna riktlinjer.