Vad är Pandan och hur kokar du med det?

Använda Pandan Leaves & Pandan Pasta i matlagning

Definition: Pandan (Vetenskapligt namn: Pandanus, även kallat skruvfena eller palmfena) är en örtartad tropisk växt som växer i Sydostasien (se andra bilden nedan för en visuell bild). På kinesiska är det känt som "doftande växt" på grund av dess unika, söta doft. Den odlade växten har uppriktiga ljusgröna löv, och det är de löv som är önskade för att laga mat på många thailändska och sydostasiatiska rätter.

I Sydostasien används pandanblad för att ge en unik smak och arom till vissa salta rätter, men främst används det för att smaka efterrätter och vissa drycker. Pandanblad har en naturligt söt smak och mjuk arom. Efter provsmakning en gång kommer du aldrig glömma smaken. Pandanblad kan också användas för att pakka kryddiga livsmedel, som kyckling eller klibbigt ris (se bild till vänster). Bladen ger dessa livsmedel med en aromatisk anteckning och ger också disken visuell appell.

Matlagning med Pandan Versus Bananblad: Pandanblad är mycket tunnare i bredd jämfört med brett bananblad. Om du planerar att ånga eller förpacka "matpaket" med bladet som ett slags behållare för att hålla juice, vill du gå med bananblad. Pandan kan användas för att pakka mat, men juicerna kommer sannolikt att sippra igenom. I thailändsk matlagning används pandan ofta för att slå in kyckling som då är friterad, enligt följande:

Exempel på matlagning: En unik thailändsk kryddig maträtt med pandan är: Pandan Wrapped Chicken.

Var kan man köpa Pandan löv? Pandanblad kan köpas färska eller frysta på vissa asiatiska mataffärer. Om du inte hittar dem kan de beställas online : Pandan Leaves Online.

Pandan Pasta : Pandan görs också till en pasta som används i kakor och desserter, väldigt hur vi använder vaniljsmakning i väst.

Men förutom smak smakar pandanpasta också mat med en ljusgrön färg som inte är helt naturlig (matfärgning läggs vanligen till). Den kan köpas som färdigpasta i asiatiska specialaffärer (se: Pandan Paste online).

Om du vill göra din egen Pandan-smak, bör färska, Pandan-bladen pundas i en pasta, avlägsna de fibrösa bitarna och tillsätta vatten sparsamt.

Pandan Efterrätter: Här är några efterrätter gjorda med pandanpasta: