Hemlagad grönsaksbuljong

Växthus (eller buljong) är väldigt enkelt att göra, och det är bra att ha till hands för soppor eller grytor. Buljongen gör också en utmärkt kokvätska för ris eller risotto, grits, polenta, korn, linser eller quinoa. Och grönsaksbuljong är ett måste för vegetariska rätter.

En av de största fördelarna med att göra din egen grönsaksbestånd är att du kan göra det utan salt eller med mycket lite salt. Och det finns absolut inga konserveringsmedel att oroa sig för. Skölj eller skrubba grönsakerna, men det finns inget behov av att skala någon av dem. Skalarna kommer att ge mer färg och smak.

Prejkar, persilja, en timmarskräm, en fänkållök, en potatis, romantinsalatblad eller en matsked tomatpasta är några andra möjligheter till grönsaker. Använd bara grönsaker som du gillar att smaka på buljongen. Håll en påse i frysen för grönsaksskrot eller örter och grönsaker förbi deras främsta. När det är fullt, gör buljong!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm olivoljan över medium värme i en stockpot eller stor holländsk ugn eller vattenkokare. Tillsätt lök, morötter, selleri, vitlök och svamp. Koka, rör om ofta tills grönsakerna börjar visa lite färg. Browning ger buljongdjupet av smak.
  2. Lägg till de gröna lökarna, hackad tomat, persilja, vikblad och pepparkorn. Häll det kalla vattnet totalt. Vattnet ska vara ca 1 till 2 tum ovanför grönsakerna, så lägg till mer om det behövs.
  1. Låt lagerblandningen koka. Minska värmen till låg eller medelålders för att behålla en simmer. Smäll i 1 1/2 timmar, eller tills smakrika.
  2. Ta bort grönsakerna i en skål och spänna vätskorna genom en ostskinnig finmask sikt eller bouillonfiltret, sätt sedan fastämnena i silen och tryck för att få så mycket av vätskan som möjligt. Vid den här tiden, om du vill att din buljong ska koncentreras, sätt den ansträngda lagret tillbaka i potten och simma eller koka för att minska mer.
  3. Tillsätt salt, efter smak, om så önskas.
  4. Häll förrådet i frysbehållare. Kyl i 3 till 4 dagar eller kyla lagret och frys i upp till 3 månader.
  5. Om du fryser beståndet lämnar du minst 1 tum av huvudytan, speciellt om du använder glasögon med brett mun. Lägg till ytterligare 1/2-tum eller mer om du använder de axlar med smala axlar. Vätskor expanderar när de fryser, så glasburkar kan spricka eller bryta om det inte finns tillräckligt med utrymme. Säkra före det osäkra!

Några recept som använder grönsaksbuljong eller lager

Kokos Curry Butternut Squash Soppa

Höstpylse Stew With Butternut Squash

Creamy Mushroom Soup Med Cheddar Andouille Sausage

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 100
Totalt fett 3 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 190 mg
kolhydrater 17 g
Kostfiber 4 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)