En introduktion till vita viner

Vita viner tenderar att vara allt annat än en sann "vit" i glaset, istället lägger de ut ett spektrum av färg som sträcker sig från ljust halm ofta med gröna toner till en djup guldgul. Färgkomponenterna i vita viner härleds från de olika druvsorterna eller blandningarna som används för att göra vinet. Vita viner är gjorda av druvsaft och druvskinn av gröna, guld- eller gulaktiga druvor. När det gäller champagne och mousserande vin kan de göras av vita vindruvor eller bara juice (inte huden) av valda röda druvor (ofta Pinot Noir ).

Vita vinvarianter

"The Big Eight" när det gäller vita vinvarianter är Chardonnay , Sauvignon Blanc (även kallad Fumé Blanc), Riesling, Gewurztraminer , Pinot Gris eller Pinot Grigio , Semillon , Viognier och Chenin Blanc .

Ibland hör du ett vitt vin som det hänvisas till genom sitt regionala eller gamla världsnamn . Till exempel är en vit Bourgogne eller Chablis helt enkelt Burgundys vita vin tillverkat uteslutande av Chardonnay-druvor eller Bordeauxs Sauternes är ett ljuvt vitt vin från Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle.

När man ska dricka vita viner

Vita viner kan vara lätta, medelstora och fulla beroende på vilka druvor som används och alkoholinnehållet i det specifika vinet. Rieslings är typiskt lättare, med Sauvignon Blancs som ett populärt medellivsvitt vin och Chardonnay som representerar en klassisk fullvuxen vitvin. Alkoholnivåerna kommer att sträcka sig från 8% till omkring 14% för de flesta vita viner med tyska Rieslings som ligger vid den lätta änden av alkoholskalan.

Konsumenterna korrallerar ofta vita viner till lättare måltider som lunch, aptitretare eller som apéritif själva. Ännu är de mest fullblodiga vita vinerna mer än att hantera sin rättvisa andel av mjuka måltider fyllda med smör och gräddesås och Bordeauxs vita Sauternes är det valda vinet att hantera gommen av extremt rik foie gras .

Det är surheten i vita viner som gör dem särskilt matvänliga och de tenderar att vara mer uppfriskande, både i stil och smak än de flesta röda vinpartierna , vilket motiverar en ökning av försäljningen under vår och sommarmånader. Den gamla riktlinjen för "vitt vin med vitt kött" gäller fortfarande i många fall, men det finns gott om undantag och gommen föredrag som dikterar vilka viner som ska para med vilka livsmedel.

Vitt vinglas val

Vita viner föredrar en annan glasstil helt och hållet från röda viner. De presenteras bäst i smalare glasögon med en avsmalnande topp för att möjliggöra större aromatisk koncentration. Håll Goldilocks-temat i åtanke när du serverar vita viner: Ett vitt vin serveras för varmt gör det möjligt för alkohol att dominera dofterna och serveras för kallt kommer att slöja vinens näsa. Optimala vitvin servering temperaturer är mellan 45-50 grader F. Letar du efter ett snabbt och enkelt sätt att kyla dina vita viner? Allt du behöver är en hink med is och ett stänk av vatten .