En viktig guide till sherryviner

En riktig spansk vinskatt

Sherryviner återställer ny mark i vinvärlden, och det är välförtjänt. Sherry har en lång historia av att tjäna som Christopher Columbus till Shakespeare och har nyligen förhandsgranskat nya strålkastare för sitt stavvärde och matvänligt beteende i vår moderna värld av vin.

Sherry är ett förstärkt vin som produceras i sydvästra spanska "Sherry Triangle". Denna triangel består av de tre soliga städerna Puerto de Santa María, Jerez och Sanlúcar de Barrameda.

Palomino och Pedro Ximénez druvor är de primära druvorna som används för att göra Sherry. Marken i denna region är kalksten, kalkstenbaserad och ger de perfekta förutsättningarna för att odla de Palomino och Pedro Ximenez (PX för korta) druvor som används för att göra världens finaste Sherries. När skördas och gjorts, bestäms vintens öde då - blir det en Fino eller en Oloroso?

Två stilar av sherry

De två främsta typerna av Sherry är Fino (mycket torr med en lättare kropp) och Oloroso (fortfarande torr, men mycket rikare i både smak och kropp). Om vinmakaren går till Fino tillsätts alkohol (befästning) tills den når drygt 15%; Om Oloroso är målet är emellertid alkohol tillsatt för att nå en alkoholhalt på 18%.

Nu börjar roligt, medan vinen förblir i sina fat har de tillåtelse att komma i kontakt med luften i kaskans övre del. Ett skikt av jäst, kallad "flor", bildar en beläggning på Sherry-ytan och håller vinet från överoxiderande - dessa viner blir Finos eftersom deras lägre alkoholhalt är det som gör att jäst växer i första hand.

Olorosos, å andra sidan, stöder inte tillväxten av flor på grund av deras högre alkoholhalt. Olorosos får oxideras avsiktligt, producerar ett mörkare och rikare vin, med mer kropp än en Fino.

Sherry Solera-systemet

Sherryviner måste gå igenom ett solerasystem för tillräcklig åldrande.

Detta system är i huvudsak ett blandningssystem av fat som håller viner av olika åldrar. De äldsta skålarna av Sherry är de som tappas på ett visst år och nästa skålar är ordnade på ett sådant sätt att de yngsta Sherries blandas i en serie fack som håller progressivt äldre Sherries. Blandningen av yngre Sherry i äldre Sherry resulterar i mycket konsekventa, högkvalitativa viner som alla delar en del (om än liten) av den äldsta, ursprungliga tappningen av Sherry som gjordes på bodega . Sherries har inte en vintage datum, i sig, eftersom de verkligen är en blandning av många år.

8 typer av sherry

  1. Fino - Mycket torr, lätt kroppslig Sherry som är halmliknande i färg. De karakteristiska aromen som är associerade med Finos är mandlar. Normalt kommer Finos i ca 15-17% alkohol i volym. Fantastiskt med mandel, oliver, skinka och chips och dips.
  2. Manzanilla - Även torr och blek i färg. En "fino" stil av Sherry gjord i Sanlucar och bäst med skaldjur och tapas.
  3. Amontillado - Mellan Fino och Oloroso när det gäller färg och kropp. Denna torkade Sherry förlorar sin flor under åldringsprocessen och ger djupare färg och en härlig nutty smak. De karakteristiska aromen som är associerade med Amontillados är hasselnötter. Denna Sherry är bra med oljiga fisk- och kycklingrätter.
  1. Oloroso - Mörk i färg, rik på smak. Olorosos har vanligtvis en anmärkningsvärd valnötsarom och en virvlad karamellmak som gör dem till en toppval för rika kött och smakfulla ostar (överväga Manchego, en läcker spanskost från fårmjölk).
  2. Palo Cortado - Är en mycket sällsynt Sherry som börjar livet som en Fino (där jästen utvecklas) och går vidare till en Amontillado (där floden dör) men slutar med den rikare stilen av en Oloroso. Denna Sherry har en torr gom och en förtrollande rödbrun färgkombination med dramatiska dofter och full smak.
  3. Sweet Sherry - Är en Sherry som har sötts med Pedro Ximénez (PX) druvsaft. Pedro Ximénez druvor har ett högt restsockerinnehåll eftersom de är soltorkade (tänk russin) för att koncentrera sockererna innan de pressas. Smaker som man kan förvänta sig av PX är de tjocka, söta smakerna av fikon och melass.
  1. Cream Sherry - Rik mahogny i färg och flätande mjuk i konsistens, en söt Sherry gjord av Amontillado eller Oloroso och sötad med PX. Perfekt med ostkaka.
  2. Pedro Ximénez - En extremt söt nästan sirapliknande dessert Sherry, gjord av söta, soltorkade druvor med samma namn. Dess alkoholinnehåll ligger i den nedre delen av spektret och dess smakprofiler lutar sig mot fläskkolven, fikon, datum och melasssida. Jag hade Osborne Pedro Ximénez Viejo över vaniljglass och det var otroligt, bättre än någon mörk choklad eller karamelsås du kan hitta!

Sherry Förvaring och Serving Tips

Alla sherry bör lagras upprätt på en sval, mörk plats. Finos och Manzanillas är inte långlivade och bör konsumeras ganska snabbt efter tappning. När de har öppnats, förvara dem i kylskåpet för att förlänga sitt liv upp till cirka två veckor. Servera dem kylda.

Amontillados kan hålla i 2 till 3 år i en förseglad flaska och igen en gång öppnas bör konsumeras inom några veckor (behåll i kylskåp för att förlänga livslängden). Servera kyld eller vid en skarp rumstemperatur.

Olorosos, Sweet and Cream Sherries och Pedro Ximénez Sherries kan alla lagras i många år, eftersom de har mer ålder och vikt på dem. Du behöver inte lagra dessa killar i kylskåpet efter att ha öppnat (men du kanske), behåll dem bara i en cool, mörk lagringsplats (en källare är idealisk). Servera vid rumstemperatur.

Sherry Producers att försöka

Alvear, Bodegas Dios Baco, Emilio Lustau, Gonzalez Byass, Hidalgo, Osborne .