Bordeaux Semillon Vitvin

Sémillon är en av Bordeaux stora vita druvor (den andra är Sauvignon Blanc och i mindre grad Muscadelle). Sémillon är särskilt utsatt för Botrytis Cinerea eller Noble Rot, som koncentrerar socker av sena skördesvin och ansvarar för många av världens mest kända dessertviner. Det är en perfekt kandidat för sött vitt vin. Sémillon druvan är den dominerande druvan som används för att göra de ultrakompisanta, söta Sauternes of Bordeaux.

Medan Sémillon är den viktigaste bidragande druvan i Bordeauxs söta viner, blandas den ofta med Sauvignon Blanc för att skapa ett torrt, vitt vin som är känt helt enkelt som Bordeaux blanc.

Känt för att vara en ganska lågt underhållande druv för att odla med förmågan att frodas i ett brett utbud av jordar, gör det med tunna skinn av Semillon-druvan det särskilt mottagligt för botrytis (bra) och solbränna (inte bra). Försiktighet måste vidtas för att hantera baldakinen för maximalt fruktskydd i de varmare växande regionerna. De medelstora bären tar på sig en gyllene, gul nyans vid mognad.

Utsikten, lukten och smaken av Semillon

Semillon-platsen och rollen

Medan Sémillon har kallat Frankrike hem i århundraden, har druvan gjort vägen till Sydafrika, Chile och Australien med stor framgång. I Australien är den gjord i både söta och torra stilar. Den blandas med Sauvignon Blanc och Chardonnay och visas även som en enda sort i både oakade och obehandlade variationer. Medan det saknar komplexitet som ett ungt enskilt sortvin med en viss ålder kan Sémillon ta på sig de rika, fulla smakerna av kandad frukt, karmaliserade nötter och varaktiga honungliknande nyanser.

Sémillon Producenter att försöka:

Sauternes från Bordeaux

Brokenwood (Aus)

L'Ecole 41 (WA)

Covey Run Reserve (WA)

Uttala: Se-mee-yohn