Förstå vin arom

I allmänhet är ett vins "arom" eller "näsa" lukten av vinet i glaset. Duften kan vara blommig, citrus, fruktig, vegetal, jordnärlig eller något antal bekanta dofter beroende på vilken druvsort som används, vinframställningsprocessen och vinens lagringsförhållanden .

När det gäller vin, både smak och lukt är näsan uppdragskritisk. Den mänskliga näsan kan skilja mellan tusentals unika dofter.

Det är våra olfaktoriska förmågor som gör det möjligt för oss att urskilja den stora variationen av smaker som erbjuds upp i en enda sipp. Under tiden är tungan begränsad till avkänning: salt, söt, bitter och sur. För att verkligen smaka på ett vin måste du rekrytera näsan för att hämta smakämnen och tungan för att skilja smaken och texturerna.

Hur man verkligen luktar ett vins arom

För att få det bästa av vinets arom spendera du en bra 10 sekunder som vrider glaset med lite kraft. Detta gör att alkoholen kan förflyktas och lyfter vinets medfödda dofter mot näsan. När vinet är välvrullat håller du näsan i glaset och andas in. Vilka dofter kommer först att tänka på? Blommor, frukt? Om frukt, borra ner lite djupare, luktar du röda eller vita fruktteman, fruktträdgård eller bär eller eventuellt mer exotiska tropiska sedlar? Håll dessa dofter i åtanke och se om de återkommer på smakprofilen eller morph till nya läckerheter på gommen.

Primärvin aromer

Primära aromer är de distinkta dofter som härrör från själva frukten. Dessa aromer kan presentera sig som fruktig eller blommig i naturen. Det är dessa aromer som gör att vi kan skilja mellan olika viner i deras ungdomar. Violetter, ros, kamille, grönt äpple, citron-limes citrus, svarta och röda bär skulle alla falla under den primära aromkategorin.

Sekundära Vin Aromer

Fermenteringsprocessen skapar vinens sekundära aromer och kan vara subtilt eller väsentligt påverkad av vinmakarens val. Det vanligaste inflytandet i sekundära dofter är ek. Från att ge nutty, buttery, vanilj och cederträ eller andra träliknande teman till ett slutligt vin, är ekets höga inflytande den dominerande faktorn i en vins sekundära aromatiska profil.

Tertiärvin Arom

Om ett vin har genomgått någon form av åldrande, kan tertiära dofter börja sätta in. Ju längre och mer omfattande åldringen är, desto mer kommer en vinaromat att påverkas av dessa tertiära aromer. Dessa inkluderar ofta oxidativa karaktärsdrag som kaffe, karamell, kola och kakao eller reduktiva anteckningar som lutar mer mot jordiska nyanser som de fuktiga dofterna på en våt skogsgolv, svamp eller vegetabiliska komponenter.

Andra aromatiska influenser

Om ett vin jäsas och åldras i rostfritt ståltankar utan en hint av ek i sikte, kommer dessa viner på ett ganska ungdomligt och friskt, fullt av frukt och domineras främst av primära vinaromer. Om dock en vinmakare kör Chardonnay genom en sekundär jäsning som kallas malolaktisk jäsning, kommer det resulterande i ett vin att bära rika smörbaserade dofter.

Dessa smöriga dofter kommer särskilt under näskategorin "bukett" inte "arom" eftersom de inte skulle vara närvarande i en Chardonnay som inte har genomgått malolaktisk jäsning, ett ingrepp som används av vintern och inte medfödd i druvets sorters karaktär.