Champagne busk av päron och granatäpple

Har du provat buskar ännu? Tanken att dricka något som gjordes med ättika är inte en ny men kan definitivt ge dig paus om du aldrig har provat det. Om du är fan av kombucha, kommer du förmodligen att vara en buskeälskare. Jag gillar båda.

Så vad är exakt en busk? Det är lika delar ättika och socker blandat med frukt och möjliga smaker som ingefära eller vanilj. Den går i en kruka i kylskåp, ett par dagar tills vätskan tar på sig fruktens smak. Det är sedan ansträngt och blandat med klubb soda för en förmodligen frisk dryck. Eller det kan användas som mixer med cocktails med jag tycker är mycket roligare.

Du kan använda en mängd olika vinegars för olika smaker men jag brukar välja äppelcidervinäger som jag tycker är mildare än vanlig vit destillerad. Prefabricerade buskar kan köpas i butiker som säljer bitterar och andra cocktailaromer. Men de är väldigt dyra och att göra din egen är så enkel. I år gjorde jag faktiskt några satser i olika smaker för att ge som presenter.

Så när jag tänkte på nyårsafton-cocktails bestämde jag mig för att ge min favorit granatäpple och champagnekombination en liten päron- och ingefärabuskspark och det gjorde definitivt det extra speciellt. Skål!

Vad du behöver

Hur man gör det

Att göra busken:

  1. Kombinera socker- och äppelcidervinäger i en burk (till exempel en konservburk eller Masonburk) med ett tätt passande lock och skaka väl för att lösa upp sockret.
  2. Skala, kärna och skiva päron i bitar och lägg dem till burken tillsammans med bit fräsch ingefära. Skaka bra igen och kyl i minst två dagar.
  3. Ge burken en bra skaka ett par gånger om dagen.
  4. När det är klart kan du spänna ut päron- och ingefärstyckena eller, som jag gillar att göra, pulsa några av päronbitarna i matprocessorn, lägg tillbaka i blandningen och sedan spänna. Det ger dig en mer kraftfull fruktsmak. Håll kvarvarande buske, med locket på, i kylskåpet. Det borde vara ett par veckor.

För att göra cocktailen:

  1. Tillsätt granatäpplejuice och buske till en cocktailskakare.
  2. Fyll med is, skaka väl och häll i en kyld champagneflöjt eller kupéglas.
  3. Topp med kyld champagne.