Gewurztraminer Wines

Gewurztraminer är en ganska prickig vit druv som odlas främst i Frankrike (särskilt Alsace), Tyskland, USA, Australien och Nya Zeeland, särskilt i fickor där klimatet lutar till den svalare sidan och smakerna har möjlighet att koncentrera sig. Ett mindre känt vitt vin när det gäller planteringar och tillgänglighet, men för de som har upplevt snazzyaromaterna och full-on-smakerna av Gewurztraminer, tenderar de att vara snabba fans.

Gewurztraminer regionala rötter

Vanligtvis kan de bästa Gewurztraminer-vinerna hittas i Alsace och Tyskland. "Gewurz", som betyder krydda på tyska, ger de smakliga aromatiska ledtrådarna vad man kan förvänta sig från näsan av denna snygga vita vin. Gewurztraminer-druvan själv växer bäst i kallare klimat (ökar medfödd surhet) och lutar mot rosa färg. Vinet tar denna rikare färgade druvhud och förvandlar den till djupare guldfärgat vin.

Gewurztraminer - Vad det smakar som

Det börjar med doft: Lychees . Ja, lychees, medan de flesta inte vet vad en litchi är, överväga att ta en burk lychees i den asiatiska gången i din lokala mataffär och öppna den. Ta en stor whiff och häll sedan ett glas Gewurz, och se om det inte bara skriker litchi på toppen av sina vinösa lungor! Denna klassiska, berömda arom är Gewurztraminer s varumärke doft, den hemliga lukten som är en död giveaway i en blindprovning.

Så det är värt priset på en burk för att bli bekant med den ljuva lukten av lychee. Smokey notes, rosenblad, grapefrukt och den rikare karaktären av ananas kan alla göra sig in i de vävda aromaterna i en stor flaska Gewurztraminer.

Varför sura klippor: surhet är en annan viktig karaktär i historien om Gewurztraminer.

De bästa Gewurztraminersna har högre nivåer av matvänlig surhet, vilket ger vinet en livlig, frisk natur. Kylare klimat lutar sig i syraprofilen mer än varma väderområden. Lägre syralivåer kan lämna Gewurztraminer flabby i gommen, med liten ränta och parningspotential. Gewurztraminer tillverkas ofta i torr och torr stil, men de dynamiska aromaterna och fylligare munkänsla kan ge en smaklig smak av sötma.

Gewurztraminer Food Pairings

Medan Gewurztraminer kan visa en torr eller söt stil, tenderar de sötare teman att bäst samverka med rätter som bär lite värme. Den lilla söta kommer att tämja värmen och surheten kommer att erbjuda avsevärd parning, mångsidighet. Dessa viner parar anmärkningsvärt bra med thailändska eller asiatiska rätter, liksom smaklig smak som grill eller heta vingar. Smaken och aromen innehåller ofta ros, päron, citrus, krydda och mineral. Gewurztraminer visar bäst när det serveras välkyldt. Skjut i 40-45 grader. Inte byggd för att åldras bra , drick Gewurztraminer snarare än senare.

Key Gewurztraminer Producers att hitta

Hugel, Trimbach, Domaines Schlumberger, Gundlach Bundschu, Hermann J. Wiemer, J. Hoffstater, Lucien Albrecht, Chateau Ste.

Michelle, Albert Mann, Domaine Weinbach, Zind-Humbrecht

Uttal: ga-VERTZ-trah-mee-ner

Kallas också: Traminer, Tramini, Rousselet, Gewurtz eller Gavurtz

Vanliga stavfel: Gavurtztraminer Gewurtztraminer