Molaha Podi: South Indian Gunpowder Chutney

Den berömda södra indiska krutskytten (eller Molaha Podi) är kryddig het - följaktligen namnet! Det är de torra röda chilierna som skapar värmen, så denna chutney är inte för svag hjärta. Medan det traditionellt avnjutas med idlis (ångad sydindiska riskakor), dosas (crispy savory South Indian rice pancakes) eller uttampams (salta ris och linspannkakor) och sambar kan du faktiskt äta den med någonting. Stänk krutchutney på toppen för att lägga till zing och värme!

Ett favorit sätt att äta krutchutney sprutas på toppen av en servering av nyberedd doftande och långkornigt ris som basmati. Drizzle hela skålen med en sked ghee och du har själv en extremt enkel men utsökt måltid. Krukachutjen kommer att vara minst en vecka när den förvaras i en lufttät behållare.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm oljan i en djup panna över medelvärme. Lägg till dagarna och torra röda chili och skålar över mycket låg värme tills de börjar bli ljusbruna i färg.
  2. Tillsätt sesamfrön och fortsätt rosta tills frön blir gyllene. Stäng av värmen.
  3. Använd en kaffekvarn eller matberedare för att mala de rostade ingredienserna till ett grovt pulver (inte chunky och inte mjöllika, men däremellan).
  4. Ta bort till en serveringsskål och tillsätt salt till smak. Tillsätt socker och rör om väl för att blanda.
  1. Servera med I Dlis ( Stevad sydindiska riskakor) eller Dosas (krispiga, söta Indiska rispannkakor) och Sambar, eller sprut det helt enkelt på vanligt kokt ris och duggregn med ghee .
  2. Du kan lagra denna chutney i en lufttät behållare i minst en vecka.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 64
Totalt fett 2 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 105 mg
kolhydrater 9 g
Kostfiber 2 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)