Ord för kaffe runt om i världen

Har du någonsin undrat hur man säger " kaffe " på olika språk eller behöver veta hur man beställer kaffe när man reser internationellt? Vi tar dig runt om i världen för att lära dig att säga kaffe på över 70 språk.

Obs! Många av dessa ord har romiserats.

Vem i världen säger "kaffe"?

engelska använder vi ordet kaffe , som har sitt ursprung i 1500-talet. Det härrör från den italienska caffe , den turkiska kahveen och den arabiska qahwahen .

Några andra språk plockade upp ordet eller ett derivat:

På många språk över hela världen är bokstaven " k " föredragen framför det hårda " c" , men ordet uttalas på ett mycket liknande sätt.

Var används "Café"?

Café (uttalad ka-FEY ) används mer än kaffe, och en mängd olika språk föredrar det, inklusive franska, italienska och spanska. Det är tänkt att ha börjat i Italien med caffe , med hänvisning till Kaffa-regionen i Etiopien .

Du är ganska säker på att använda café när du reser över hela världen.

Återigen föredrar många språk att använda en "k" på kaféet, men uttalet förändras sällan.

Några europeiska språk använder en mjukare slut, mer som " avgift" snarare än " fay". '

Kineserna och dess grannar är intressanta. De låter väldigt lik café , men när de är romerska läser de lite annorlunda.

Origins of Coffee

Det är viktigt att komma ihåg att kaffe tros ha sitt ursprung i Mellanöstern och Östafrika, särskilt i Yemen och Etiopien. Det här är också där många ord för kaffe började.

Kaffebönor fick till exempel sitt namn från kombinationen av " Kaffa ", ett stort etiopiskt kaffeproducerande område och " bun ". Mocka är också en hamnstad i Jemen och ledde till namnet på en stil med kaffebönor, medan vi idag använder det för att beskriva chokladdrycker som mocha latte.

Men orden för kaffe på de språk som talas i dessa länder är helt annorlunda än resten av världen.

Tips: I Egypten och några andra områden serveras kaffe typiskt med socker. För att beställa det utan socker, säg " qahua sada ."

"Kava" är ett populärt ord för kaffe

Med det arabiska ordet qahwah utvecklades det turkiska ordet kahveh . Detta ledde till att många av de östeuropeiska språken använde ordet kava för kaffe.

Några språk i samma region har små variationer på kava :

Stillahavsområdet Språk föredrar 'Kopi'

När vi flyttar in i Stilla havet, ser vi fler variationer av kopi när vi talar om kaffe.

Fler sätt att säga kaffe

Det finns alltid undantag, och dessa språk föredrar att använda sitt ord för kaffe. Du kan se några likheter med de mer populära derivaten, men de är unika.