Varm hummus toppad med krispig 'Pastırma'

Hummus är en favorit Medelhavsrätt - det är perfekt att servera på fester som ett dopp eller sprid eller använd det för att tillsätta smaken till smörgåsar.

Det finns många olika recept för hummus där ute, liksom många färdiga hummusvarumärken som säljs i butikerna. När du har försökt det här receptet för hummus från turkisk stil, kan du bara hålla det med en livstid.

Turkiska vs Mellanöstern Hummus

"Vad är skillnaden?" du kanske frågar. Den första är i det sätt den serveras och ätas.

I Turkiet serveras hummus vanligtvis som en aptitretare, eller meze . Det spolas vanligtvis på din tallrik och ätas med en gaffel, snarare än att serveras som ett dopp eller en spridning på smörgåsar eller pitabläder.

När det gäller ingredienser är grunderna desamma, men turkiska hummus kräver vanligtvis mycket mer tahini än de flesta grekiska eller Mellanöstern recept. Detta ger en hjärtligare sesam smak.

Den största skillnaden är att turkisk hummus ofta serveras varm. Efter din första smak av denna varma turkiska hummus toppad med krispiga bitar av pastırma , som liknar kryddig härdad nötkött , kommer du att bli kär.

Servera det varmt eller kallt

Detta recept kan serveras vid rumstemperatur som andra hummus, men om du vill imponera på din familj och gäster, försök servera det varmt. Allt du behöver är en grundlera eller en annan ugnssäker skål.

Förbered hummusen enligt anvisningarna, lägg den i en ugnssäker betongskål och baka den i ugnen tills den värms upp.

Garnera toppen med lite smulad turkisk pastırma , torkat nötkött, smulad bacon eller ryckig som har skurits upp i en liten stekpanna.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Töm kikärterna och skölj dem under kallt vatten i en trådfilm tills vattnet löper klart. Lägg olivoljan i en panna och sauta den krossade vitlöken på låg värme tills den är öm, men inte brunad.
  2. Tillsätt de dränerade kikärterna och tillräckligt med vatten för att bara täcka dem. Koka upp, minska värmen och locket, låt locket vara sprungat. Låt kikärterna simma försiktigt tills vattnet försvinner, vanligtvis 10 till 15 minuter.
  1. När kikärterna faller isär, överför dem, tillsammans med eventuell kvarvarande vätska, till en matprocessor . Tillsätt citronsaft, citronskal, tahini och kryddor och bearbeta dem högt tills du har en mycket slät pasta.
  2. Stanna några gånger under bearbetningen för att skrapa sidorna och tillsätt lite vatten. Fortsätt bearbeta och tillsätt vatten tills du har den konsistens du vill ha. Vissa människor föredrar tjock hummus medan andra föredrar det mjukare. Du bestämmer.
  3. Töm hummusen i en lera eller annan ugnssäker bakfat. Täck överdelen lätt med aluminiumfolie. Baka den i en 350 ° F ugn tills den värms bra igenom. Medan hummusen bakar, stek din pastırma eller annat kött i en liten stekpanna tills det är krispigt. Ta bort hummusen från ugnen och strö över toppen med smulet kött och drizzle det med lite olivolja.
  4. Du kan servera din varma hummus på turkiska vägen, tillsammans med andra aptitretare, eller med skivor av pitabröd eller kakor som spridning eller dopp. Om du planerar att servera hummus senare den dagen, täck omedelbart för att förhindra att överkanten och kanterna torkar och förtärkar. Om du kyler din hummus, håll den lufttät och var noga med att ge det tid att värma upp till rumstemperatur igen innan du serverar.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 214
Totalt fett 11 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 1 mg
Natrium 98 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 5 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)