Gör din egen sötad kondenserad mjölkfri mjölk

Ooey, gooey, söt och beroendeframkallande. Vad är mer tilltalande än sötad kondenserad mjölk, eller dess simmade variant, dulce de leche ? Problemet är: Den här förföriska ingrediensen är beroende av kojölk. För att göra söt kondenserad mjölk, mjölk förtjockas (tack vare förångningen av mycket av dess vattenhalt) och sötas med socker. För att göra dulce de leche kokas sötad kondenserad mjölk vid låg temperatur under relativt lång tid, i ugnen eller på spisen.

Baserat på konserverad kokosmjölk är denna mjölkfria version ett kors mellan de två, och tar bara cirka 45 minuter att göra. Tack vare agave nektar, matlagningsprocessen och vanilj extrakt, är det en underbar karamellfärg. Det är också en välsignelse för speciella dieter, som det är vegan, paleo, kosher och glutenfri.

Gärna ersätt detta recept för dulce de leche , butterscotch eller traditionell karamelsås. Drizzle den över mejerifri glass eller pudding eller färsk frukt, eller sprida den på toast eller kaka lager. Du kan även prova det i mjölkfria milkshakes eller omröras i is eller varmt kaffe.

Var noga med att använda konserverad eller "kulinarisk" kokosmjölk, och välj helt tjock, snarare än "lätt" eller "låg fetthalt". Den senare, plus den kokosmjölkdryck du hittar i mejerisektionen är också fettsnål. Honung eller lönn eller enkel sirap kan ersättas med agave nektar. Jag älskar halvtsked salt, vilket ger såsen en sofistikerad salt-söt anteckning.

Som sagt, gärna minska den till ¼ tesked för en mer traditionell smak. Lägg av vanilj extraktet av värmen, för att undvika att minska dess styrka.

Som en variation kan du göra en mjölkfri saltad karamelsås genom att lägga 1 kopp, packat ljusbrunt socker; en 5,4 ounce kan (osötad) kokoskräm (1/2 kopp plus 1 msk), 4 matskedar kokosnötolja eller veganskmjöl och 1/4 tesked grovt salt till en medelhög saucepot och blanda koka över medium- hög värme.

Koka i två minuter. Minska värmen till medium och simma tills såsen tjocknar, omrör ofta, cirka fyra minuter. Rör om 1 tsk vanilj extrakt. Du kommer att ge en kopp.

Mjölkfri sötad kondenserad mjölk

Gör en knapp 2 koppar

25,5 uns kan kokosmjölk (full fetthalt), välskakad

1 kopp agave nektar

½ tesked grovt salt

¼ tsk vanilj extrakt

1. Tillsätt de tre första ingredienserna till en medelhög saucepot och koka den över medelhög värme. Minska värme till medium, och låt sjuda om det, tills blandningen blir tjockare och blir en medelbrun färg, ca 45 minuter. (Om blandningen kokar, sänka värmen till medelstora. Längre, öka den till medium igen, för att upprätthålla en stadig simmer.) Stryk in vanilj extrakt.

Om författaren

Dina Cheney är författaren till The New Milks; 100-Plus Mejerifria Recept för tillverkning och matlagning med soja, nötter, frön, spannmål och kokosmjölk (Atria / Simon & Schuster), samt skaparen av den mjölkfria resursplatsen, www.thenewmilks.com. Följ henne på Instagram (@thenewmilks), Twitter (@DinaCheney) och Facebook (www.facebook.com/dinacheney).