Kikärtor

Kikärter - även kända som garbanzo bönor - är baljväxter som används i många medelhavs-, Mellanöstern och indiska kök. Runda och solbränna, kikärter har en mild, nutty smak och är lite krispiga även efter tillagning. Bottenkikärter är grunden för hummus och falafel , både klassiska Mellanöstern-recept. Kikärter används också ofta i indisk matlagning, i curries och sådana recept som chana masala .

Kycklinghistoria

Kikärten är världens näst bredast odlade köttfärs efter sojabönan och en av de åtta grundare grödorna av jordbruket. Kikärter lagras riktigt bra och har hög näringsvärde, även om de inte är mycket sjukdomsresistenta jämfört med andra baljväxter.

Kikärten har sitt ursprung i Mellanöstern cirka 7500 år sedan. Den odlades först om 3000 f.Kr. och var populär bland de gamla romarna, grekerna och egyptierna. Det var inte förrän 1500-talet som kikärterna fördes till andra delar av världen av spanska upptäcktsresande.

Kikärter Basics

Det finns två typer av kikärter: desi och kabuli. Desi innehåller mindre, mörkare frön och har mer av en hårdrock. Kabuli är en större, ljusare färgad böna med en mjukare päls. Kikärter kommer i olika färger - grön, svart, brun och röd, men den mest populära och erkända färgen är beige.

Idag används kikärter i en mängd olika recept.

I sig kan de användas i sallader, soppor eller grytor, eller som ett snabbt mellanmål. I Indien, där kikärten är känd som "chana", är ett stort antal recept baserade på baljväxter. Kikärten är den viktigaste ingrediensen i många Mellanöstern-rätter , som falafel, där den är markerad och formad till bollar, och i hummus, där den kokas, slipas och görs till ett dopp.

Köpa och förbereda

Du kan köpa kikärter färskt , förkokt, konserverat eller torkat. Om du väljer torkat måste du suga upp kikärterna innan du kan använda dem. Du kan använda kikärter för att göra sallader.

Om du köper dina kikärter torr, dra dem i 24 timmar. För att påskynda processen, försök att lägga till en tesked bikarbonat till vattnet - men det kan ge kikärterna en bitter smak. Därefter lagar du kikärterna för en och en halv till tre timmar eller mer, beroende på receptet du använder. När kikärterna är färdiga ska de ha en mjuk och krämig konsistens. Om du använder en tryckkokare kan du minska koktiden avsevärt, men du måste experimentera för att se hur snabbt de lagar mat. Du kan hitta mer information och tips om blötande kikärter genom denna länk .

Kikärternäring

Kikärter är låga i mättat fett - i själva verket har en 1-kopps servering bara 4 gram totalt fett - och mycket lågt i kolesterol och natrium, enligt SelfNutritionData. De är också en bra källa till kostfiber, protein, koppar, folat och mangan.