Karashi Mentaiko Onigiri (Spicy Cod Roe Rice Ball)

Ett av de mest populära sätten på vilken kryddig torskro, eller karashi mentaiko , avnjutas i japansk mat , är som en fyllning för risbollar, annars känd på japanska som onigiri , eller även känd som omusubi eller musubi.

Karashi mentaiko är kryddad liten torskrosa omslagen i en tunn säck eller membran och kryddad med röd chili peppar som togarashi . Förutom karashi mentaiko, är variationer av torskröd som kan ersättas som fyllningar för detta risbollrecept mentaiko och tarako. För ytterligare information om tarako, mentaiko och karashi mentaiko, och hur denna mat är avnjuten, läs den här artikeln på den japanska matbloggen.

Karashi mentaiko kan avnjutas antingen rå eller kokt. För det här receptet är det bäst om roen kokas innan den används som fyllning för onigiri, speciellt om risbollen kommer att transporteras som mellanmål eller i en bento (lunchbox) och inte ätas omedelbart. Å andra sidan, om onigirien ska ätas omedelbart, försök med den med rå karashi mentaiko. Det är min favorit och läckra!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Detta recept förutsätter att kokt, ångat ris är tillgängligt. Om du använder kvarvarande ris, värm upp riset i mikrovågsugnen tills det är varmt. Riset är lättast att forma i en risboll och hålla sin form när det är lite varmt.
  2. När man gör onigiri (risbollar), kan man med hjälp av plastfolie innehålla riset och på vissa sätt gör det lättare att forma riset i en triangulär risboll. Det minimerar också någon röra.
  1. Skär ett medelstort plastplast och lägg det platt på ett rent skärbräda. Spruta försiktigt plastplasten med salt. Detta steg är valfritt, men extra saltet på utsidan av onigiri är mycket vanligt.
  2. Skruva varmt kokt ris på mitten av plastfolien i en hällande hög. Lätt platta ut och sprida riset så att du enkelt kan trycka en tumme i mitten av riset. Tekniken liknar att göra kakor med fingertryck.
  3. Koka karashi mentaiko genom att placera den i en liten skål och täcka den med plastfolie, sedan mikrovågar den högt i 10 till 15 sekunder eller tills den är kokt igenom. Mentaiko kommer att förändras i färg från en djup, genomskinlig pink-röd till en blek, solid ljusrosa färg.
  4. Lägg in en bit kokad karashi mentaiko i risets indragna centrum. Eller använd rå torsk roe om du föredrar. Därefter tar du änden av plastfolien och sakta sätter ändarna av plastfolien samman som riset omsluter karashi mentaiko-fyllningen.
  5. Onigiri kommer att bilda en form som liknar en rund boll. Därefter kläm försiktigt onigiri i dina händer genom att hugga händerna ihop. Vrid försiktigt onigiri i handen i din triangulära kuppform medan du försiktigt plattar ut mitten på samma gång genom att trycka fingrarna i risbollen. Du kommer att uppnå en tjock men nästan platt triangulär form.
  6. Dra ut plastfolien från onigiri. Använd det torkade tångarket för att pakka onigiri. Njut av omedelbart eller linda i ett rent plastplast för att packa i en bento eller lunch.