Vad är skillnaden mellan en rov och en Rutabaga?

Likheter och skillnader

Räven och Rippabaga är båda medlemmar av kålfamiljen Brassica, men rutabaga anses vara ett gammalt kors mellan en rovdjur och en kål, en hybrid.

Det finns bevis för att roven först odlades före 15-talet f.Kr., där den odlades i Indien för sina oljebärande frön. Den tidigaste referensen till rutabaga i tryck var år 1620 när det noterades att det kunde hittas växande vild i Sverige.

Ursprunget ges som antingen Skandinavien eller Ryssland. Rutabagas uppträdde först i Nordamerika ca 1817 där de enligt uppgift växte i Illinois.

Rackor (Brassica rapa) är vanligtvis vita eller vita och lila medan rutabagor är vanligtvis gulaktiga och bruna. Rutabagas (Brassica napobrassica) är lite sötare smak än rober. Den mest uppenbara synliga skillnaden mellan dem är deras storlek. Rackor för mat skördas när de är små och ömma. De blir woody när de blir större. Rackor odlas också som en näringsrik djurfoder. Rutabagas håller öm i större storlekar. Även om du kanske hittar några små, skördas de oftast i större storlek. Så de stora gulaktiga är rutabagas, och de mindre vita och lila är rober. Rutabagas kallas också " svenskar " eller svenska rovor, gula rovor och "neeps". Många kallar dem bara ropor.

Förberedelse och matlagning

Som med många grönsaker bör roppar eller rutabagor väljas utifrån deras fasthet och om de känner sig lite tunga för sin storlek.

Du kanske undrar varför rutabagas på marknader är vanligtvis belagda med ett lager av vax. Vaxet appliceras när rutabagas skördas för att hindra dem från att förlora fukt och torka ut. Den tjocka vaxade skalen kan presentera utmaningsutmaningar. En Y-formad grönsaksskalare fungerar bra, och du kan tycka att rutabaga är lättare att skala efter att den är skuren i halva och skivad.

Både rutabagas och rovor kan användas på olika sätt. De är båda utmärkt rostade , och de används ofta i soppor och grytor . De kan också serveras kokta, mashed eller i grytor. Denna rutabaga puff är en läckra gryta som passar in i vilken menyplan som helst. Rutabaga är också ett utmärkt komplement till potatismos . För att förlänga växtsäsongen, frysa din tärning eller renad ropa eller rutabaga . Skotten gör en maträtt som heter " tatties och neeps ", potatis och rutabagas mashed separat och serveras med haggis .

Du vet förmodligen att gröna grönsaker är ätbara och att de är mycket populära i södra staterna. Men du kanske inte inser att rutabaga-gröna är ätbara också. Rutabaga greens är lite närmare kål eller collard greener i smak och konsistens, och de är inte lika snygga som gröngröna. Unga rutabaga gröna är bäst för att äta.

Näringsinnehåll

Rutabaga (1 Cup Raw)

kalorier 50
Totalt fett 0,3
Kolesterol 0mg
Natrium 28 mg
Total kolhydrat 11,4
Kostfiber 3,5 g
socker 7,8 g
Protein 1,7 g
Vitamin D 0mcg
Kalcium 66 mg
Järn 1 mg
Kalium 472 mg

Räffla (1 kopp Rå)

kalorier 36
Totalt fett 0,1
Kolesterol 0mg
Natrium 87 mg
Total kolhydrat 8,4 mg
Kostfiber 2,3 g
socker 4,9 g
Protein 1,2 g
Vitamin D 0mcg
Kalcium 39 mg
Järn 0mg
Kalium 248 mg