Vattenmelonsorter

Fröslösa vattenmeloner är inte riktigt fröfria

Ett av de finaste sätten att hålla sig sval på sommaren är att krossa på iskall vattenmelon. Ingen sommar picknick är komplett utan vattenmelon, men det finns mer på denna frukt än dess söta, röda centrum.

De över 50 sorterna av vattenmelon som odlas över hela världen ger konsumenterna många val, med en mängd olika storlekar, former och färger att välja mellan. Vi är mest bekanta med det levande rödaktiga köttet prydda med svarta frön, men det finns också vit-, rosa-, gul- och apelsinflätade sorter, både med frön och utan.

Vattenmelon kan delas in i fyra kategorier: isbox, picknick, fröslös och gul-orange fleshed. Varje sort har också flera typer, och de varierar i storlek, köttfärg och köttets sötma.

Icebox vattenmeloner

Isboxens vattenmelon är så kallad eftersom storleken på melonerna varierar från 5 till 15 pund, vilket gör att de lättare kan passa i kylskåpet. De är uppfödda för att mata en enda person eller liten familj och inkludera Sugar Baby och Tiger Baby sorter. Sugar Baby har en mörkgrön skinn och söt, röd kött; Tiger Baby blir en guldfärg när den mognar.

Picknick vattenmeloner

Picnics är större än isboxen sorten, i genomsnitt väger mellan 15 till 50 pounds. Ändå kan de växa mycket större - 1991 vann Bill Rogerson i North Carolina en plats i Guinness Book of World Records för sin gigantiska 279 pund vattenmelon! Denna vattenmelon namngavs för det faktum att det finns tillräckligt för att mata en stor gruppliknande när du är på picknick eller på en gårdsgrill.

Detta är den vattenmelon som de flesta av oss är bekanta med-ovalformad eller rund, ljusgrön skål och djuprött kött. Varianter av picknickvattenmelon är Allsweet, Black Diamond, Charleston Gray, Crimson Sweet, och Jubilee.

Fröslösa vattenmeloner

Fröslösa sorter är inte riktigt fröfria, men innehåller faktiskt små, vita, ätbara, omogna frön i mindre mängder än traditionella vattenmeloner.

De utvecklades på 1990-talet med idén att vissa människor inte tycker om att spita ut frön av en vattenmelon. Fröslösa vattenmeloner väger vanligen mellan 10 och 20 pund och har samma sötma som den utsäde. Namnen du kan komma över när du handlar om fröslös vattenmelon är Crimson, Hearts Jack, Hearts King, Millionaire, Nova, Queen of Hearts och Trio.

Gul-Orange Vattenmeloner

Inuti dessa runda eller avlånga sorter kommer köttet att sträcka sig från gul till orange färg. De kan vara fröslösa eller med frön och kan väga var som helst från 10 till 30 pund. De fröslösa sorterna är Chiffon och Honeyheart, och de fröna namnen att leta efter är Desert King, Tendergold, Yellow Baby och Yellow Doll.

Njut av vattenmelon

Oavsett vilken sort du väljer, behöver du inte bara klippa vattenmelonen i trianglar och äta i hand. Det finns andra sätt att njuta av denna uppfriskande frukt! Skär i kuber och kastas i en sallad med fetaost (det söta och salta kompletterar varandra) är en bra förändring från standardskålen med gröna. Eller skiv den vattenmelonen in i traditionella trianglarna men gör det oväntat - sätt dem på grillen! Sockret i frukten karamelliseras vackert och grillen ger en subtil rökig smak.

Strö med lite krydda och servera för en överraskande efterrätt.