Vad är Pączki Day?

Pączki Day är polska Mardi Gras i USA

Ingen diskussion om påsken är komplett utan omnämnande av dess mycket efterlängtade föregångare - Fat Tuesday, även känd som Shrove Tuesday eller Mardi Gras. Det är den sista chansen att festa hjärtligt före Ash Wednesday när lånet börjar.

I gamla dagar kunde kött- och köttbiprodukter, som smör och ägg, inte ätas under lån. Så geniala kockar använde alla sina mejerier och ägg under Fat Week, från Shrove Thursday till Shrove Tuesday, genom att göra crepe-liknande pannkakor, kallad nalysnyky i Ukraina (liknande polska naleśniki ) och munkar som kallas spurgos i Litauen, Krofne i Serbien, och pączki (POHNCH-kee) i Polen.

Pączki Recept

Pączki i Polen

I Polen äts pączki på Fat Thursday eller Tłusty Czwartek. De sista sex dagarna av karnevalsäsongen (karnawal) - från Tłusty Cwartek till Shrove Tuesday - kallas zapusty. Shrove tisdag kallas Śledziówka eller Herings Day när sill äts istället för pączki.

Shrove tisdag är också känd som Ostatki, som bokstavligen betyder "varar" och hänvisar till den sista dagen för att festa hjärtligt innan lånet börjar.

Karnevalsäsongens början är vanligtvis på tolfte natten eller Epiphany , den 6 januari. Det traditionella polska sättet att fira karnevalet är med en kulig, en hästdrakt slädtur genom snön och en stor utomhusmåltid som bigos kokta över en öppen eld . Saker förändras dock och barhopping tar plats för kuligs.

Enligt denna polska blogg med Transparent Language brukade fett torsdag markera början på Fat Week - perioden med stor gluttony under vilken våra förfäder skulle äta massor av svin (smalec) och bacon (bekon) tvättas med vodka.

Numera är fett torsdag associerad särskilt med pannkakor som kallas naleśniki , bow-tie bakverk som kallas chruściki och munkar som kallas pączki.

På 1500-talet säger bloggen, pączki gjordes med bröddeg, fylld med fläskfett och stekt i svamp. Senare utvecklades de till ett sött bakverk.

Självrespektiva bagerier i Polen gör aldrig sina pączki i förväg, och de använder inte konserveringsmedel. Degen är gjord under morgonen och säljs varmt från stekfettet så snart dörrarna öppnas.

Några hembagerare fyller några pączki med mandelpasta istället för marmelad och personen som får en av dessa sägs ha lycka till det kommande året.

Ett gammalt polskt ordspråk säger "Om du inte äter minst en munk på Shrove Thursday, blir du inte längre framgångsrik i livet."

Pączki minnen

Jag kan komma ihåg att vänta i min busia kök, hoppar från en fot till den andra, knappt kan innehålla mig själv tills pączki, hett från stekfettet, var tillräckligt coolt för att dammas med granulerat socker och gobbled upp.

Mormor skulle klaga godmodigt att vi åt för fort och hon kunde inte fortsätta. På något sätt gjorde hon dock alltid.

Du kan njuta av Pączki genom hela dessa dagar

Borta är de dagar då möjligheten att njuta av pączki var 24 korta timmar en gång om året på Fat Tuesday. Nu erbjuder de flesta bagerierna (i Förenta staterna och Polen) dessa knubbiga stek kakor hela karnevalen och även under Lent (shh!). Så, fortsätt, bli en före påskfester.

Kommer Real Pączki vänligen stå upp?

Varje stekt-i-fett pączki älskare kommer att berätta att en bismarck och en pączki inte är en och samma. Inte heller är en munk och en pączki en och samma. Visst, de kan se lika ut, men det är där likheten slutar.

Pączki är gjorda med en rikare deg som har fler ägg och socker och de är snitt större, utan ett hål. När de är korrekt gjorda ser de ut som stora, runda basebollar. Vissa sorter har ingen fyllning, som min busia, och rullas medan de fortfarande är varma i granulärt socker.

Vissa pączki-tillverkare använder pryd-, aprikos-, hallon och custardfyllningar och dammar med dem med konditorisocker. Gourmetfyllningar (som färsk jordgubbar och vispad grädde) spädar de rena raserna, men beskärning och hallon håller fortfarande sväng.

I Polen är den mäktiga pączki packad med rosenkrämsmarmeladfyllning och badad i en platt glasis med kandad apelsinskal som ströks ovanpå.

Hur numren rackar upp

Här är ett faktum som kan dämpa din pączki-ätande upplevelse snabbare än du kan säga dobry (bra) - var och en ringer upp med en riklig 500 kalorier.

Du måste dansa några polkaer för att arbeta dessa barn, men varför inte varna för vinden och göra dem ändå. Alla har råd med en splurge en gång i taget. Och alla är polska på Pączki Day!

Om tiden håller dig från att njuta av pączki, kan Polish Treating Cakes vara ett snabbare sätt att gå.