Traditionell polsk Apple Tart Recept - Szarlotka

Apple tart eller szarlotka är den polska versionen av amerikansk äppelpaj, förutom att skorpan är sötare och gjord med smör och äggulor, och äppelfyllningen är kokad. Recept varierar mycket från hem till hem och region till region. Några szarlotki har revet smulor av skorpan på toppen, andra har en gitterplatta och vissa har en enkel streusel.

Szarlotka skiljer sig från placek ze jablka eller äppeltårta , som är surt med bakpulver eller natron. Men dessa två desserter (äppelkaka och äppelpaj) tillsammans med sernik eller ostkaka utgör de mest sedda godisarna i polska hem och på restauranger.

Gör 1 (12-tums) tårta eller 1 (10-tums) djuprätter Polsk Apple Tart eller Szarlotka.

Vad du behöver

Hur man gör det

För att göra tårdeggen:

  1. I en stor skål, kombinera socker och mjöl och skär i smör som för pajdegods. Kombinera äggula med 1 matsked tung kräm. Tillsätt till mjöl-socker-smörblandning och sätt bakverk till en boll. Vik i plast och kyl i 2 timmar.

För att fylla på:

  1. Under tiden fylls de kublade äpplen med citronsaften och läggs i en nonstick-stekpanna och sautar tills de flesta saftarna har avdunstats och äpplen börjar mjukas men är fortfarande råa. Avlägsnas från värme och låt svalna. När det är kallt, kombinera med socker och kanel om det används.
  1. På en lättmalet yta rulla 2/3 av konditorivett till en 14-tums cirkel och passar in i en 12-tums tärskiva, vilket fördubblar sidoväggarna. Eller passa in i en 10-tums djupskålspanna. Återgå till kylskåp och kyla i 30 minuter. Rul 1/3 av konditordegods till 1/4 tum tjocklek och gör med en pizzaskärare tillräckligt med 1/2-tums remsor till en gitterplatta. Placera på platt yta och kyl i 30 minuter. Du kan ha degen kvar, vilket är bra för små tårtor.
  2. Värm ugnen till 375 grader. Placera fodrad tårta på en bakpanna och lägg upp konditorivaror med en bit av pergamentpapper och pajvikter eller torkade bönor. Baka blind i 15-20 minuter eller tills konditorivaror är lättgyllda. Ta bort från ugnen och ta bort pergamentet och pajvikten.
  3. Tillsätt den kylda äppelpåfyllningen till den parbakade skorstenen. Ta bort konditorgodsremsor från kylskåp och gör en gitterplatta över fyllningen. Borsta gitterremsor med tung grädde och baka ytterligare 25-30 minuter eller tills fyllning är bubblig. Ta av från ugnen och låt svalna.
  4. Servera varma, vid rumstemperatur eller kyld. En piskad kräm gör aldrig ont!

Recept du kanske gillar: Polska Apple Recept och östeuropeiska Apple Recept .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 484
Totalt fett 26 g
Mättat fett 14 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 169 mg
Natrium 226 mg
kolhydrater 62 g
Kostfiber 5 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)