Polska Pączki (Donuts) Recept

Det här traditionella receptet för polska pączki (POHNCH-kee) eller munkar är en splurge innan präglingen på förskolan börjar.

Dessa stekt omgångar av jästdeg fylls med rosenkräm, beskärning, aprikos, jordgubbe, hallon eller fyllning av sötost. Vissa gör dessa puffiga degbollar utan att fylla och rulla dem i granulärt socker.

I Förenta staterna är Fat Tuesday, även känd som Shrove Tuesday, Mardi Gras och Pączki Day , dagen att hylla innan Lent börjar.

I många delar av Östeuropa, däribland Polen där det är känt som Tłusty Czwartek , hämtar fett torsdagen (den sista torsdagen före lånet) likvidationen av karnevalsäsongen och det är då stekt mat som pączki äts med överge.

Medan amerikaner konsumerar enorma mängder stekt mat på fett tisdag, i Polen konsumeras sill i stora mängder på silldagen, även känd som Śledziówka .

För mindre kaloribelastning, prova bakad pączki .

Detta recept kräver 1 hel ägg och 3 äggulor, så frys de resterande äggvitorna och spara dem för recept som den här marängen torte .

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör och skär degen

  1. Tillsätt jäst till varm mjölk, rör om för att lösa upp och lägg åt sidan.
  2. I en stor skål eller stativ mixer försedd med paddlefästet, grädde tillsammans socker och smör tills fluffigt. Slå i ägg, äggulor, brandy eller rom och salt tills det är välintagat.
  3. Använd fortfarande paddlefästet, tillsätt 4 1/2 kopp mjöl växelvis med mjölk-jästblandningen och slå i 5 eller flera minuter med maskinen och längre för hand tills den är jämn. Gammeldags anvisningar kallar för att slå degen med en träsked tills den blåsor. Degen blir väldigt slak. Om du är för mjuk, lägg till kvarvarande 1/2 kopp mjöl men inte mer.
  1. Placera degen i en smurt skål. Vrid på den andra sidan. Täck och låt upphöjningen fördubblas i bulk, var som helst från 1 till 2 1/2 timmar eller följ detta snabba tips för att minska uppstigningstiden. Stans ner och låt upp igen.
  2. Vrid degen ut på en lättmjölkad yta. Pat eller rulla till 1/2 tum tjocklek. Skär rundor med en 3-tums kexskärare nära varandra så att du får färre skrotor. Ta bort skrapor och rulla om och skära om. Täck och låt rundor stiga till dubbelt i bulk, 30 minuter eller längre.

Stek på Pączki

  1. I en stor stekpanna eller holländsk ugn, värm olja till 350 F. Placera pączki toppsidan ner (den torra sidan) i oljan några i taget och stek 2 till 3 minuter eller tills botten är guldbrun. Vänd dem över och steka ytterligare 1 till 2 minuter eller tills de är guldbruna. Se till att oljan inte blir för varm så att utsidan inte brinner innan inredningen är klar. Testa en cool en för att försäkra dig om att den är kokt genom. Justera tillagningstiden och oljevärmen i enlighet med detta.
  2. Töm pączki på pappershanddukar eller bruna papperspåsar och rulla i granulatssocker medan det fortfarande är varmt. Om du vill fylla dem, peka ett hål i sidan av pączki och klistra in i en generös dollop av fyllningsvalet med en bakverk . Därefter fylls pączki med granulatssocker, konditorisocker eller platt isbildning.
  3. Pączki håller inte bra, så gobble upp dem samma dag som du gör dem eller fryser dem.

Obs! Var försiktig när du arbetar med het olja, speciellt runt barn. Ha en brandsläckare avsedd för smutsbränder vid det färdiga.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1394
Totalt fett 153 g
Mättat fett 13 g
Omättat fett 108 g
Kolesterol 46 mg
Natrium 176 mg
kolhydrater 8 g
Kostfiber 0 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)