Vad är ostsås?

Ingredienser, smak, användningsområden och var man kan köpa.

Ostssås är en tjock, brun sås med en söt, salt och jordig smak. Östersås är en populär ingrediens i vietnamesiska, thailändska och kantonesiska köket . Denna tjocka, smakrika sås är full av umami , vilket ger något recept det läggs till extra oomph.

Vad finns i Östersås?

Traditionellt göres oststersås genom att långsamt smaka ostron i vatten tills juicerna karamelliseras i en tjock, brun, intensiv smakfull sås.

Idag har många genvägar gjorts för att skapa en liknande smak snabbare och för mindre pengar. Östersåsar idag tillverkas vanligtvis med socker och salt och förtjockas med majsstärkelse . Oyster extrakt eller essenser används sedan för att ge smak till bassåsen . Andra ingredienser, såsom sojasås och MSG kan också tillsättas för att fördjupa smaken och lägga till färg. Kvaliteten på oststersåsen påverkar i hög grad smaken.

En vegetarisk version av oststersås finns och det är gjord med svamp för att ge den djupa, jordnära smaken. Svamp, särskilt ostron svamp, har en hög nivå av umami smaken , som liknar den av äkta ostron.

Vad tycker om ostsås?

Ostssås har en fin balans mellan söt och salt med en rik, jordig underton, tack vare ostronreduktion eller extrakt. Kvaliteten på oststersås har stor inverkan på smaken. Lägre kvalitetssystersåsar kan använda konstgjorda ostronar, medan ostarsåsar med högsta kvalitet endast använder reella österreduktioner för smakämnen.

Hur används ostsås?

Ostssås används för en mängd olika applikationer, inklusive dressing för nudlar, grönsaker och stirries, eller som bas för andra såser och marinader. Ostsås är också ibland drizzled över sushi rullar för extra smak och visuella överklagande.

Var kan man köpa ostsås

Med den ökande populariteten hos det asiatiska köket i USA, kan ostarsås hittas i många stora livsmedelsbutiker, i den internationella gången, med de andra asiatiska såserna och kryddorna.

Shopping på en etnisk eller asiatisk marknad kommer att ge ett större urval av ostronsåsmärken, sorter och kvalitetsval.

Efter öppnandet ska ostarsås hållas kylt i en lufttät behållare. När det lagras ordentligt bör oststersås vara bra i tre till sex månader. Östersås som köps i en burk eller någon annan icke-återförslutbar behållare bör överföras till en förslutbar behållare för förvaring. Om din ostronsås när som helst byter färg eller utvecklar en smak, bör den kasseras.