Vad är sojasås?

Ingredienser, hur det görs, sorter, och hur man lagrar sojasås.

Sojasås är en brun, salt, vätska som används som kryddor eller kryddor i många asiatiska rätter. Sojasås är gjord av jästa sojabönor , salt, vatten och ibland rostade korn. Sojasås har en jordisk, umami- smak, vilket gör den till en idealisk smaksättning.

Hur är sojasås gjort?

Den traditionella metoden för att brygga sojasås kräver flera steg och kan ta en dag till månader för att slutföra, beroende på receptet.

För att göra sojasås, såpas sojabönor först för att mjukna bönan. Därefter tillsätts bakterie- och svampkulturer för att påbörja jäsningsprocessen. Rostat vete eller andra korn kan också tillsättas till denna blandning för att ge en unik smak.

Sojabönkulturblandningen kombineras med en saltlösning och får "bryggas" under en viss tid. Under denna process bryter mikroorganismerna ner proteiner och sockerarter som naturligt finns i sojabönorna i många föreningar som skapar den komplexa smaken och färgen på sojasås.

Efter fermenteringsprocessen pressas blandningen för att extrahera den mörkbruna, smakrika vätskan. De resulterande fastämnena används ofta som djurfoder. Innan den extraherade vätskan förpackas och säljs som sojasås, pastöriseras den för att eliminera eventuella skadliga mikroorganismer och filtreras för att minska partiklar och andra skräp.

Framsteg i livsmedelsproduktionen har lett till en snabbare och billigare metod för framställning av sojasås, som använder syrahydrolyserat vegetabiliskt protein.

Denna metod kräver bara några dagar och ger en mer konsekvent produkt med längre hållbarhetstid. Motståndare avvisar denna metod, eftersom det inte skapar djupet av smak som hittas med den traditionella bryggningsmetoden.

Sojasås sorter

Det finns bokstavligen hundratals sojasåssorter. Varianter beror på ingredienserna, metoden som används för att skapa såsen och den region där den är gjord.

I Förenta staterna finns det några huvudvarianter som kan uppstå i livsmedelsbutiker eller recept: ljus, mörk, låg natrium och tamari.

Ljus Sojasås - Den här tunna, bruna vätskan är vad de flesta amerikaner hänvisar till som vanlig sojasås. Det är en bra allsidig kryddor och kryddor.

Mörk Sojasås - Denna typ av sojasås har fått melass eller karamell tillsatt efter bryggningsprocessen, vilket tjocknar såsen något och ger en sötare och mer komplex smak.

Låg Natrium Sojasås - Salt är en viktig komponent i produktion av sojasås eftersom den fungerar som ett antimikrobiellt medel. De flesta låga natriumsojsåsar framställs med användning av den syrahydrolyserade vegetabiliska proteinet, som inte utnyttjar bakteriella och svampkulturer och därför kräver mindre salt.

Tamari - Denna japanska sojasås är tillverkad med bara sojabönor och inget vete eller andra korn. Tamari har en mycket ren smak och gynnas av dem som behöver en vete eller glutenfri diet.

Sojasås Nutrition

Sojasås är berömd för att innehålla höga mängder natrium, men det är också rikt på antioxidanter, isoflavoner, protein och till och med en liten mängd fiber. En matsked sojasås innehåller ungefär 11 kalorier, 2 gram protein, 1 gram kolhydrater och 1006 mg natrium.

Näringsinnehållet varierar beroende på hur många sojasaus och ingredienser som används för att göra det.

Hur man lagrar sojasås

Oöppnad sojasås är hyllestabil och kan hållas på en sval, mörk plats. När så öppnas bör sojasaus hållas i kylskåpet för optimal smak. Högsalthalten i de flesta sojasåsar hindrar farliga mikroorganismer från att växa vid rumstemperatur, men de ömtåliga smakföreningarna som produceras under fermenteringsprocessen skyddas bäst under kylförhållanden. Lågkvalitets sojasåsar är mindre benägna att få märkbar nedbrytning i smak om de förvaras vid rumstemperatur.