Vad är majsstärkelse?

Beskrivning, användningar, tips och lagring.

Majsstärkelse, som ibland kallas majs, är ett kolhydrat som extraheras från endospermen av majs. Denna vita pulverformiga substans används för många kulinariska, hushålls- och industriella ändamål. I köket används majsstärkelse oftast som ett förtjockningsmedel för såser, gravyrer , glasyrer, soppor, grytor, pajer och andra desserter.

Eftersom majsstärkelse är gjord av majs och bara innehåller kolhydrater (inget protein) är det en glutenfri produkt.

Av denna anledning är majsstärkelse ett utmärkt glutenfritt alternativ till mjölförtjockningsmedel i recept. Var noga med att kontrollera förpackningen för att se till att ditt majsstärkelse inte har producerats i en anläggning som också behandlar veteprodukter för att förhindra risk för korskontaminering .

Hur används majsstärkelse?

Majsstärkelse kan blandas i svala eller rumstemperaturvätskor och upphettas sedan för att ge en förtjockningsverkan. Majsstärkelse föredras ofta att mjöl som ett förtjockningsmedel, eftersom den resulterande gelén är transparent, snarare än ogenomskinlig. Majsstärkelse är också relativt smaklös jämfört med mjöl och ger ungefär två gånger förtjockningskraften. Majsstärkelse kan ersättas med hälften av mjöl i något recept som kräver mjöl som förtjockningsmedel.

Majsstärkelse kan också användas för att belägga frukt i pajer , tårtor och andra desserter före bakning. Det tunna lagret av majsstärkelse blandar med fruktens saft och tjocknar sedan det bakar.

Detta förhindrar pajer och andra desserter från att ha en vattnig eller rinnande konsistens.

Majsstärkelse används också som ett antiklumpningsmedel. Strimlad ost är ofta belagd med en tunn dammning av majsstärkelse för att förhindra att det klämmas i förpackningen. Majsstärkelsen bidrar också till att absorbera fukt från kondens och förhindra att en smal textur utvecklas.

En liten mängd majsstärkelse blandas ofta med pulveriserat socker i samma syfte.

Hur torkar majsstärkelse?

Majsstärkelse består av långa kedjor av stärkelsemolekyler, som vid upphettning i närvaro av fukt kommer att rasa och svälla. Denna svullnadsåtgärd, eller gelatinisering, är det som orsakar förtjockningen att inträffa.

Tips för användning av majsstärkelse

Majsstärkelse bör inte tillsättas rakt in i en het vätska eftersom detta kan orsaka att det klumpar och bildar klumpar. Majsstärkelse bör först blandas till en rumstemperatur eller något kallvätska för att bilda en uppslamning och omröres sedan i den heta vätskan. Detta möjliggör jämn fördelning av majsstärkelsemolekylerna innan de har möjlighet att svälla och gelatinera.

Blandningar innehållande majsstärkelse bör sättas till en fullständig koka före kylning. Under upphettning kan majsstärkelsblandningar få dem att suga fukt eller bli tunna igen vid kylning. Blandningen kan verka förtjockad efter en liten uppvärmning, men om stärkelsemolekylerna inte är fullständigt gelatinerade kommer de att släcka fukten när den en gång är kyld.

Såser och andra blandningar förtjockade med majsstärkelse bör inte frysas. Frysning kommer att bryta ner den gelatinerade stärkelsematrisen och blandningen blir tunn efter upptining.

Hur man förvarar majsstärkelse

Eftersom majsstärkelse absorberar fukt är det viktigt att hålla den i en lufttät behållare där den inte utsätts för luftfuktighet. Majsstärkelse bör också hållas borta från extrem värme. Förvara ditt majsstärkelse i en sluten behållare och på en sval, torr plats. När den lagras ordentligt, kommer majsstärkelse att vara obestämd.