Matlagning vid hög höjd

Hur påverkar höga höjder recepten?

Matlagning vid hög höjd

Matlagning vid höga höjder skiljer sig från att laga mat på havsnivå. Recept som annars är tillförlitliga kan inte visa sig korrekt när de är beredda på höga höjder. Anledningen till detta har att göra med skillnader i atmosfärstryck.

Högre höjd, lägre kokpunkt

Ju högre höjd, ju lägre atmosfärstrycket är. Lägre tryck leder i sin tur till att vatten förångas snabbare och vatten kokar faktiskt vid en lägre temperatur.Om det är svårt att förstå det faktum att kokande vatten faktiskt är kallare vid höga höjder än på havsnivå beror det på att det verkligen är konstigt. I teorin, om du var tillräckligt hög, skulle ett glas vatten koka vid rumstemperatur. Så "kokande" - där vi ser ång- och rullande bubblor som normalt är förknippade med ordet, är verkligen mer en funktion av lufttrycket än temperaturen.

Effekterna är inkrementella, om inte faktiskt märkbara. I allmänhet översätts varje höjning på 500 fot i höjd till en 1 ° F minskning av vattenets koktemperatur. Så vid 500 meter över havet kommer vatten att koka vid 211 ° F istället för 212 ° F. Men skillnaden är så liten, det märker du aldrig.

Höga höjder: 3000 fötter och högre

Där du kommer att märka är det vid höjder högre än cirka 3000 meter. Där kommer vatten att koka vid ca 207 ° F istället för 212 ° F. Vid 5000 meter koka den vid ca 203 ° F, och vid 7500 fot kokar den vid 198 ° F.

Det är en signifikant skillnad där det definitivt kommer att påverka hur lång tid det tar att laga något.

Kom också ihåg att vid varje given höjd är kokpunkten i vattnet lika varmt som vatten kommer att få. Du kan inte få det varmare genom att öppna flammen under potten. Så vid 7.500 fot kan du inte få vatten något varmare än 198 ° F.Vad det betyder är då att du måste laga mat lite längre än vad du skulle ha på havsnivå. Matlagningspasta, som till exempel kan ta sju minuter på havsnivå, kan ta nio eller 10 minuter vid 3 000 fot.

Håll locket på

Förutom att justera tillagningstiderna, bör du också se till att du håller ett tätt lock på potten när du lagar mat på höga höjder. Detta är standardproceduren vid förberedelse av braised rätter , men det är en bra regel att följa vid höga höjder eftersom vatten avdunstar så mycket snabbare.

Höga höjder, torr luft

Eftersom det reducerade atmosfäriska trycket i höga höjder påverkar kokpunkten för vatten är det fuktighetsteknik som påverkas mest. Torktemperaturkokningstekniker som rostning eller grillning påverkas inte på samma sätt eftersom höga höjder inte förändrar hur luften värms upp. Så ett rostad kycklingrecept bör inte kräva någon justering vid högre höjder.

Å andra sidan, eftersom vattnet avdunstar snabbare vid höga höjder, kommer köttfärs på grillen att tendera att torka ut snabbare än när de kokas på havsnivå. Observera att temperaturen inte påverkas, bara fuktinnehållet i maten.

Så en grillad biff kan vara torrare vid hög höjd än vid havsnivån - även om den inte är överkokt temperaturvis.

Det finns inte mycket du kan göra om det, förutom att du ska ge grillade och rostade kött en chans att vila innan du serverar dem.

Matlagning ägg i höga höjder

Du kommer också märka att ägget tar lite längre tid att laga mat på höga höjder eftersom de naturligtvis har mycket vatten i dem. Men eftersom stekt ägg eller äggröra är kokta med torr värme i stället för fuktig, var noga med att du inte kompenserar genom att använda en hetare panna. Det kommer bara att resultera i brända ägg. När det gäller ägg, laga mat längre, inte varmare.

Bakning vid höga höjder

En annan skillnad som orsakas av det lägre atmosfärstrycket är att förspädningsmedel som jäst, bakpulver eller natronkräm kommer att ha mer stigande effekt.

Det beror på att den tunnare luften ger mindre motståndskraft mot de gaser som skapas av förtöjningsmedlet. Därför bör du använda mindre förtöjning (cirka 20 procent mindre vid 5 000 fot) när din höjd ökar.

Och på grund av den snabbare förångningen som beskrivits tidigare kan du behöva öka mängden vätska i smeten och degar. Du kan göra detta genom att lägga till ett extra ägg eller använda extra stora ägg istället för stora.

Mikrovågor och höga höjder

Du kan också märka en skillnad i hur mikrovågsugnar fungerar vid högre höjder. Det beror på att mikrovågor lagar mat genom att spänna vattenmolekylerna i mat. När du använder en mikrovågsugn så kommer du sannolikt även att tillåta extra tillagningstid.