Baksoda och bakpulver: Vad är skillnaden?

Om du någonsin har försökt använda bakpulver i stället för natron eller vice versa, har du upptäckt att de två inte fungerar lika. Men vad är skillnaden mellan bakpulver och bakpulver?

Det korta svaret: Bakpulver behöver en sur ingrediens som citronsaft för att aktivera den. Bakpulver är i princip bakpulver med syran som redan är inbyggd.

Men du kan inte använda de två omväxlande i din bakning.

Om du försöker kommer ditt recept förmodligen inte att visa sig som du vill.

I ett ögonblick talar vi om problemen som ersätter den ena för den andra kan orsaka. Men först, här är lite mer bakgrund på hur dessa ämnen fungerar.

Snabbbröd: Bakpulver eller Baksoda

Både bakpulver och bakpulver arbetar genom att släppa koldioxidgas. Denna gas bildar bubblor i degen och orsakar att den stiger. Medan degen lagar mat, härdar dessa bubblor som den är bakad.

Utsläppen av gas orsakas av en kemisk reaktion. Reaktionen händer snabbt, varför bananbröd , ketchupbröd och så vidare, som är gjorda med bakpulver och / eller bakpulver, kallas "snabbbröd".

Hur gör baka soda och bakpulver?

Så, hur fungerar bakpulver och bakpulver faktiskt? Bakpulver är en alkalisk , och när du blandar i något surt, som ättika, kommer det att släppa ut gas. Nyckeln här är att bakpulver behöver någon sorts typ för att aktivera reaktionen.

Så det kommer att fungera i recept som innehåller sura ingredienser som kärnmjölk, gräddfil, citronsaft, yoghurt och så vidare.

Molassor är också sura, och så, tro det eller inte, är älskling. Så någon av dessa ingredienser skulle aktivera bakpulver. Men om du skulle försöka ersätta sodavatten för bakpulver i ett recept där ingen sur ingrediens finns, kommer det inte att finnas någon utsläpp av gas och degen kommer inte att stiga.

Bakpulver är å andra sidan inget annat än natronfärg med någon form av sur blandning (olika märken bakpulver använder olika ämnen) som redan ingår. Bakpulver och sura ämnen kommer inte att reagera tillsammans tills de är fuktade, vilket gör att de två kemikalierna blandas.

Det så kallade "dubbelverkande" bakpulvret aktiveras också av värmen i ugnen eller grillen och har därigenom större utmatningsförmåga.

Användning av bakpulver istället för bakpulver

Så nu säger vi att du skulle använda bakpulver istället för natron. Detta bör leda till en förhöjning eftersom ett recept som kräver bakpulver bör innehålla en sorts ingrediens som beskrivs ovan.

Men här ligger problemet: Bakpulver är ungefär en tredjedel bakpulver och ungefär två tredjedelar av andra ingredienser. Så medan du faktiskt kommer att öka, kommer du inte att få nog, för att du i huvudsak bara skulle använda en tredjedel av den mängd natron som receptet faktiskt kräver.

Om du var fast besluten att göra detta kan du tredubblera mängden bakpulver, men på grund av de extra ingredienserna i bakpulveret, skulle du förmodligen märka en bitter smak. Det finns också en chans att smeten på grund av extra syror i receptet snabbt skulle stiga och sedan falla innan bubblorna hade en chans att baka.

Hur som helst är resultaten inte bra.

Gör ditt eget bakpulver

Du kan dock göra en sats bakpulver själv. Allt du behöver göra är att kombinera en tesked bakpulver med två teskedar av tartarkräm. Detta ger en matsked bakpulver. Du bör använda det genast, men gör inte en sats i förväg. Och om du inte har kräm av tartar, måste du ändå gå till affären, så du kan lika bra bara köpa dig lite bakpulver.

(Men observera att det är en bra tårtkräm att ha runt. Det hjälper till att stabilisera äggvita när du piskar dem för att göra maräng eller soufflé .)

En sista anmärkning: Kemiska utspädningsmedel som bakpulver och bakpulver kommer att förlora sin kraft efter ett tag, speciellt om de lagras på en varm plats (som ett kök!) Eller om behållarna inte tätas tätt.

Den goda nyheten är att båda är ganska billiga, så för bästa resultat, ersätt dem var sjätte månad eller så.