Marockansk lamm Tagine med russin, mandel och honung

Mrouzia , ibland stavad M'rouzia , är en söt och kryddig marockansk tagine som traditionellt är beredd på dagen efter den islamiska semestern av Eid Al Adha eller Eid Al Kabir. Lamm är mest populärt under denna tid, men biff eller getkött kan också användas. Det kan också serveras för familjen middag eller speciellt tillfälle måltid, och det kan göras en dag eller två i förväg, eftersom smakerna fortsätter att förbättras med tiden.

En viktig ingrediens i m rouzia är den marockanska kryddblandningen Ras El Hanout . Saffron bidrar också till mrouzias unika smak. Den generösa kryddan, liksom honungen, fungerade som konserveringsmedel i dagarna före kylning. Fettdelar av kött användes traditionellt av samma skäl.

Mandlarna kan kokas i såsen för mjukare konsistens eller stekt och presenteras som en krispig garnering.

Övernattning av köttet rekommenderas. Tillagningstiden är för en tryckkokare . Dubbla tiden om du lagar mat i en konventionell kruka och tredubblar tiden om du förbereder dig i en lera eller keramisk tagine . Alla matlagningsmetoder förklaras nedan.

Vad du behöver

Hur man gör det

Före tiden

Helst kvällen innan, men åtminstone flera timmar i förväg, tvättas, dräneras och klappar köttet torrt. Blanda kryddorna ihop och smör jämnt över köttet. Täck och kyla tills tillagningstid.

Om du kommer att steka mandel istället för att lägga dem direkt i såsen kan du också göra det i förväg. När det är helt coolt, täck de stekt mandelarna tills det behövs som garnering.

Gör Mrouzia

När du är redo att laga mat, täcka russinerna med vatten och lägg åt sidan för att suga medan köttet lagar mat.

Tryckkokare Metod:

  1. Blanda kryddat kött i en tryckkokare med lök, vitlök, smör och kanelpinnar. Täck och koka över medium värme i 10 till 15 minuter, rör om och om och vrid köttet när det brinner.
  2. Tillsätt 3 koppar vatten, täck och koka med tryck i ca 40 till 45 minuter, eller tills köttet är ömt. Tillsätt russin (tömd), honung och kanel. (Om du planerar att laga mandel i såsen, lägg till dem nu också.) Om det behövs, lägg till ytterligare vatten för att bara täcka russin. Täck krukan och simma utan tryck i 20 till 30 minuter tills rosinerna är klumpiga och såsen reduceras till en tjock sirapliknande konsistens.

Konventionell krukmetod:

  1. Blanda det kryddade köttet i en kraftig potatis med lök, vitlök, smör och kanelpinnar. Täck och koka över medium värme i 10 till 15 minuter, rör om och om och vrid köttet när det brinner. Tillsätt de 3 koppar vatten, täck och sätt till en simmer.
  2. Koka i ca 2 timmar, eller tills köttet är ömt. Tillsätt russin (tömd), honung och kanel. (Om du planerar att laga mandel i såsen, lägg till dem nu också.) Om det behövs, lägg till ytterligare vatten för att bara täcka russin.
  3. Täck pannan och låt sjuda i 20 till 30 minuter tills rosinerna är klumpiga och såsen reduceras till en tjock sirapliknande konsistens.

Tagine Metod:

  1. I botten av en tagine, blanda det kryddade köttet med lök, vitlök, smör och kanelpinnar. Vrid köttbitarna så att de är bena ner och lägg till 3 koppar vatten. Täck taginen och placera över medelstor värme. (En diffusor rekommenderas.)
  1. Låt taginen nå en simmer och koka sedan i ca 3 timmar (behåll en medium-låg värmeinställning och se vätskenivån i slutet av tillagningen), eller tills kötttestet anbud. Tillsätt russin (tömd), honung och kanel. (Om du planerar att laga mandel i såsen, lägg till dem nu också.) Om nödvändigt, tillsätt ytterligare vatten för att nästan täcka russin.
  2. Täck taginen och fortsätt att simma i ytterligare 30 minuter, eller tills russin är fyllig och såsen reduceras till en tjock sirapliknande konsistens.

Att tjäna

Kassera kanelpinnarna. Om mrouziaen bereddes i en tagine, servera köttet direkt från matlagningsbehållaren. Annars ordna köttet i mitten av en serveringsrätt och fördela russin, mandel och sås över köttet. (Om stekta mandlar var beredda före tid, sprida dem över mrouzia som garnering.) Servera varma.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1327
Totalt fett 73 g
Mättat fett 32 g
Omättat fett 30 g
Kolesterol 297 mg
Natrium 805 mg
kolhydrater 99 g
Kostfiber 5 g
Protein 73 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)