Den marockanska taginen

Både en köksredskap och en stew

Ordet tagine har två betydelser. Först hänvisar det till en typ av nordafrikansk köksartiklar som traditionellt är gjorda av lera eller keramik. Botten är en bred, ytlig cirkulär maträtt som används för både matlagning och servering, medan toppen av taginen är utmärkande formad till en rundad kupol eller kon.

För det andra hänvisar ordet tagin till den saftiga, gryta-liknande skålen som är långkokt i det traditionella köksredskapet. Typiskt är en tagine en rik gryta kött, fjäderfä eller fisk och innehåller oftast grönsaker eller frukt.

Grönsaker kan också kokas ensam.

Var kan man köpa en Tagine

Även om taginer traditionellt är tillverkade av lera eller keramik, tillverkar vissa västerländska köksredskap nu taginer från andra material. Var kan man köpa Tagines Online ger dig en uppfattning om var man kan köpa både traditionella och moderna tagine-stilar.

Keramiska och Clay Tagines i Marocko

Användningen av keramik i marockansk matlagning är förmodligen ett romerskt inflytande. Romarna var kända för sin keramik och förmodligen förde den traditionen till deras regel om romerska Afrika. Idag är keramiska taginer praktiska men utsökta exempel på marockanskt konstnärskap, och många är visa bitar samt funktionella matlagningsfartyg. Vissa taginer är dock endast avsedda att användas som dekorativa serveringsrätter.

Osläckta lera taginer favoriseras av många kockar för den unika jordnära nyans som de ger upphov till disk. Liksom deras glaserade motsvarigheter kommer de i alla storlekar; den minsta kan hålla tillräckligt med mat för en eller två personer, medan den största kan hålla en måltid för åtta personer eller mer.

Marockanska Tagines eller Stews

Taginer används främst för att sakta koka krydda stews och grönsaksrätter. Eftersom det dominerade eller konformade locket på taginen fäller ånga och returnerar den kondenserade vätskan till potten, behövs en minimal mängd vatten för att laga kött och grönsaker till smörig ömhet. Denna matlagningsmetod är mycket praktisk i områden där vattenförsörjningen är begränsad eller där det offentliga vattnet ännu inte är tillgängligt och det bidrar till att smaka på billiga köttkött.

Den traditionella metoden att laga mat med en tagine är att placera taginen över kolar. Stora tegelstenar av kol är inköpta speciellt för sin förmåga att hålla sig varm i timmar. Mindre bitar av träkol är reserverade för att laga broschetter och andra grillade kött.

Använda en Tagine hemma

Innan du använder en tagine för första gången vill du krydda den. Hur man säsjar en Tagine förklarar hur man gör det här och erbjuder tips om att ta hand om taginen. Se även hur använder du en tagine? för tips om hur man lagar mat i leran eller keramikbehållaren.

Du kan försöka laga en tagine över träkol (var noga med att lämna tillräckligt med utrymme mellan kol och tagine eller temperaturen blir för hög) , men det är okej att använda en tagine i en långsam ugn eller placera den på en kamin med hjälp av Den lägsta värmen som behövs för att hålla grytan simmering försiktigt. Eftersom botten av taginen inte ska komma i direkt kontakt med värmekällan krävs en diffusor - ett cirkulärt aluminiumstycke placerat mellan tagin och brännare - om det inte kokas över en gasflamma eller kol.