Lamm ben

Den perfekta fest för alla samlingar

I århundraden har lamm varit det traditionella köttet på påsk och vår. Detta berodde till stor del på köttets säsongsmässiga natur, med gott lamm endast tillgängligt under våren. Nu är gott lamm tillgängligt året runt, så om du letar efter en traditionell påskrätt eller en stor festmåltid, överväga ett flammat rostfritt lammben. Det finns en hel del mångsidighet i denna snitt, men för mig kan den bara förberedas på ett sätt, på en spott över en eld.

Långt rostad på en rotisserie grill håller lammet ömt och fuktigt medan du lägger till så många smaker.

Du kan köpa ett lammben antingen utbenat eller benat. Ett benfritt ben säljs antingen butterflied eller rullat och bundet. Det fjäriliga benet är perfekt för grillning utan ett rotisserie. Denna snitt har en jämnare tjocklek och kommer att lagas jämnare. Bone-in eller rullade och bundna måste verkligen grillas på ett rotisserie för att få den nödvändiga jämnheten och hjälper också till att undvika att torka ut köttet.

För att grilla ett bra lammben, börja med en marinaden. Eftersom lamm redan har en stark smak, välj en marinaden som har gott om smaker. Citron, vitlök och örter som rosmarin och koriander är bra smaker att arbeta med. Marinaden bör också innehålla tillräckligt med ättika för att bära smaken djupt in i köttet. För ett benfritt benplan för att marinera köttet i ca 4 till 6 timmar, försök med ett ben i benet att marinera över natten.

Låt benet sitta vid rumstemperatur i 30 till 45 minuter innan du lägger det på grillen.

Med benet marinerat är det dags att grilla. Eftersom ett lammben kan väga upp till så mycket som 8 eller 9 pund, måste du grilla det indirekt över en medelbrand för nästan hela tillagningstiden. Det kommer att ta några timmar beroende på benets storlek, men det är denna långsamma rostning som gör det smaskigt.

Ett ben i benet tar längre tid att laga mat än ett benfritt ben. Använd alltid en kötttermometer för att testa för doneness och kom ihåg att hålla termometern i den mjukaste delen av benet, bort från något ben.

Börja med att grilla benet över en medelhög direkt värme för att sota ytan. Detta ger köttet en crusty yta och lägger till textur. Om du inte använder ett rotisserie , vrid var 5: e minut för att smutsa ytan jämnt. På rotisserie behöver du inte oroa dig för det här. Hur som helst grilla över direkt värme i ca 15 minuter, sedan flytta till indirekt grilla och minska temperaturen ner till medium. Titta på flare-ups under direktgrillningsfasen. Lammbenet behöver ungefär 20 minuter per kilo att laga mat så planera i enlighet med detta.

När mitten av köttet når en temperatur på ca 145 grader, är det dags att ta köttet av elden. Du vill låta ett lammstöd i 20 minuter innan du huggar det. Detta kommer till och med ut temperaturen, se till att den är helt klar och låt juften flyta tillbaka till köttet. Skär köttet, börja från den tjocka änden och arbeta ner till skaftet. gör små bitar.