Viktiga Typer Vinegars

Vinegarsna du borde ha i din skafferi

Vinegars är allestädes närvarande i köket. Denna ingrediens används i matlagning och bakning - det är en väsentlig del av att göra salladsdressingar, en viktig smak i en marinaden och kan omvandla mjölk till ett kärnmjölksersättning. Med så många vinegars att välja mellan kan du fråga dig själv om du verkligen behöver en flaska av varje. Från balsamik till äppelcider till destillerad vit har varje ättika en unik smak och syfte i köket, vilket motiverar inköp av flera olika typer.

När du väl bestämmer vilka som ska köpas och ta hem hemmet, måste du lagra dem ordentligt. Alla vinegars ska vara tätt stängda och sätta på en sval, mörk plats. De kommer att ligga i ungefär ett år efter öppnandet. efter den tiden kommer smakerna att minska. Köp dyra vinegars i mycket små mängder och var noga med att använda dem inom ett år.

Balsamvinäger

Balsamvinäger kan variera i pris beroende på hur rent det är och hur länge det har åldrats. Ju längre det är äldre, desto sötare och tjockare blir det - och det är dyrare också. Känn dig fri att köpa flera olika typer av balsamvinäger för olika användningsområden. Mindre dyra vinegars är bäst för marinader och salladsdressingar där det finns många andra ingredienser; Smaken kanske inte är bäst på egen hand men fungerar väldigt snyggt i kombination med olja och kryddor. De riktigt dyra balsamiska vinegars som åldras i åratal i ek är idealiska för att dunka över ost och grönsaker, eller användas som garnering eller efterbehandling till många recept.

Det skulle vara ett slöseri att använda en sådan speciell vinäger i en salladsdressing. Vit balsamvinäger är också tillgänglig, perfekt för en ljusfärgad salladsdressing.

Vin Vinegars

Röda och vita vinvinegars är mer vardagliga vinegars. De är bra för salladsdressingar och marinader. Röda vinäger används bäst med hjärtligare smaker och livsmedel, som nötkött, fläsk och grönsaker.

Vita vinäger är bäst för kyckling- och fiskrätter och kan användas i en betande saltlösning. Champagnevinäger är den lättaste i smaken och är bra för att klä på lättare mat som blekgreen, kyckling och fisk.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är milda och billiga. Eftersom det är mildt är det ett bra val för att marinera fisk eller kyckling. Det är också bra för att göra smaksatta vinegars. (Smaksatta vinegars bör lagras i kylskåp eftersom vissa farliga bakterier som E. coli kan växa i sura miljöer.) Denna ättika har också rapporterats ha hälsofördelar, såsom att minska halsbränna, rensa upp hudproblem och hjälpa till med viktminskning .

Risvinäger

Ris ättika är den mildaste av alla, med mycket mindre syra än andra typer av ättika. Det används ofta i asiatisk eller kinesisk matlagning och är gjord av jäst risvin. Den söta smaken och mild natur gör den till en mångsidig ättika och idealisk för inte bara asiatiska inspirerade rätter utan även intressanta marinader.

Destillerad vit vinäger

Vanligen destillerad vinäger är gjord av spannmålsprodukter och har en mycket skarp, obehaglig smak. Om det ingår i receptet, ska det användas i mycket små mängder. Om du behöver ett kärnmjölksersättning kan du lägga lite till mjölk.

Destillerad vit vinäger används också för rengöring , från en luktabsorberare till en golvrenare till en naturlig produkt för rengöring av kaffebryggare och mikrovågsugn.