Kyckling Pozole 3 sätt: Vit, Röd och Grön

Pozole (uttalad poh-SOH-leh), ibland stavad posole i sydvästra USA, är den typiska mexikanska festmat: patriotiska helgdagar, bröllop och patronhelgdagar är ofta firade med en ångkokande skål med denna doftande, tröstande soppa. Tidigare gjord nästan alltid med långsamt kokt fläsk har kycklingversionen av denna klassiker ( pozole de pollo ) blivit populär de senaste åren.

Följande triple-whammy recept kommer att visa dig hur man gör grundläggande "vit" eller "vanlig" pozole, sedan släppa in några få ingredienser som behövs för att göra det i en röd eller grön version. I någon av dess sorter är pozoles attraktion och komfortmatstatus beroende av komplementariteten och kontrasten hos dess huvudkomponenter: en het, smaklig buljong, lite tjuv majs och kött och en mängd ljusa, krispiga garneringar.

Att göra traditionell pozol från absolut skrapa innebär att nixtamaliserar majskärnorna , en arbetskrävande process som tar minst ett par dagar. Sådan utarbetad förberedelse är väl värt ansträngningen när man gör dussintals portioner för ett speciellt tillfälle. Vår version gör dock en läcker aromatisk soppa med mycket mindre ansträngning, vilket gör din pozol till en underbar daglig skål. Tveka inte en minut för att servera en fest, men dina gäster kommer att vara tacksamma att du gjorde!

Vad du behöver

Hur man gör det

* Kommersiellt förberedd hominy för pozol finns i burkar eller burkar på hylla eller i vakuumförseglade påsar i kylskåp.

 1. Skär hälften av löken i 3 delar. Placera den hackade löken, plus kycklingen, in i buljongen och koka försiktigt i ca 30 minuter tills kycklingen kokas igenom. (Skum av och skölj eventuellt skum som stiger upp i kokvätskans övre del.) Ta bort kycklingen och låt den svalna tillräckligt för att hantera säkert. Ta bort bitarna av lök från buljongen och kassera dem.

  Skaka eller hugga kycklingen i bitar av en storlek som passar på en soppsked. Kassera några ben, fett eller brosk. Återvänd kyckling till buljongen.

 1. Fin tärning vitlök. Tillsätt vitlök och kummin till kycklingbuljongen.

 2. Töm den förberedda hominy ur burken, burken eller påsen i en sil. Skölj det under rinnande vatten och dränera sedan.

  Lägg till hominy, salt och epazote (om du använder) till buljongen. Som nämnts ovan är epazoten valfri, men använd den om du kan, eftersom den lägger till en underbar rustik anteckning mot soppen.

  Låt buljongen koka försiktigt i 20-30 minuter så att smakerna kan smälta. Under tiden förbereda garnishes:

 3. Klipp kål i bitar som inte är större än 2 eller 3 tum (mellan 5 och 7,5 cm) långt på varje sida. Skaka varje bit med en rivare eller skär med en skarp kniv i tunna skivor. "Fluff" den strimlade kålen med fingrarna så att skivorna skiljer sig från varandra. Lägg kålen i en serveringsskål.

  Skär stammen och svansen av varje rädisa. Skär radisor i halvor eller kvartdelar, snitt så snitt varje del. Tärna den andra hälften av löken. Klipp kalkar i halvor eller kvartaler. Placera skivad rädisor, tärnad lök och skär lim på en serveringsplatta eller skål.

  Placera den torkade oregano och pulveriserad / krossad chilipeppar i en liten serveringsrätt - antingen tillsammans sida vid sida i grunt skål eller i separata små konditorivar, men du föredrar.

 4. Innan du serverar din pozole, smaka det och tillsätt mer salt, om det behövs. (Hominy diskar behöver ofta mer salt än vad du skulle tro först.)

  Servera pozolen väldigt varmt i djupa skålar; kom ihåg att rumstemperaturgarneringar kommer att läggas till, vilket kommer att svalka soppan betydligt, så du vill ha det nästan kokande till att börja med.

  Passa på garneringen så att varje middag kan förbereda hans eller hennes servering att smaka. I Mexiko plockas garneringarna ofta med fingrarna för att sätta in i skålen med pozol, men du kan ge tång eller skedar för varje ingrediens, om du föredrar det. Limar ska pressas med händer eller en kalkpressare direkt ovanför soppskålen så att bara saften smaker på buljongen. kasta bort de förbrukade bitarna av kalk.

Att göra Pozole Rojo de Pollo eller Red Chicken Pozole

Förutom ovanstående ingredienser behöver du 2 eller 3 torkade röda chili (chile guajillo eller chile ancho, eller några av varje). Sätt i följande procedur efter steg nummer 1 ovan: Klipp varje chile öppen och ta bort fröna; kassera frön och stammen. Låt chilierna suga i 1 kopp mycket varmt vatten i ca 15 minuter tills de har mjukat. Placera chili, blöt vatten, vitlök, spiskummin och lite av kycklingbuljongen i en blender och bearbeta tills det är slät. Spänn denna blandning om så önskas (vissa människor bryr sig inte om de små bitarna av chilipeppar "hud", andra tänker inte på dem) och häll sedan den i buljongen. Fortsätt enligt instruktionerna från steg 3.

Att göra Pozole Verde de Pollo eller Green Chicken Pozole

För denna läckra, härliga mängd pozole behöver du (förutom ingredienserna i huvudreceptet): 12 gram (350 gram) tomatillos , 1 gäng koriander, 1 liten gäng persilja och 1 eller 2 små färska gröna chiles (som jalapeño eller serrano).

Istället för steg nummer 2 som anges i huvudreceptet gör du följande:

Koka försiktigt tomatillorna i tillräckligt kycklingsbuljong för att täcka i ca 10 minuter eller tills de har bytt färg från en ljusgrön till en olivgrön.

Ta bort stammar och frön från chili pepper (erna). Skär av eventuella rötter eller visade delar från koriander och persilja. Placera tomatillos, matlagningsvätska, chili (er), koriander och persilja (löv och stjälkar av båda örterna), vitlök och kummin i en blandare och bearbeta tills du får en relativt jämn blandning.

Häll denna blandning i buljongen och fortsätt med receptet som börjar vid steg nummer 3.

Tips och variationer på vit, röd eller grön pozole