Sichuan söt och sur krispig fisk

En av de stora kinesiska restaurangen rätterna är en hel fisk knäckt och serveras sedan med sötsurssås. Det är en dramatisk presentation och kombinationen av sötsur-hettande kan inte slås. Jag har utvecklat detta lättillgängliga hemrecept och det är lika bra som någon restaurangversion. Använd liten hel fisk som har skalats och rensats. Det är traditionellt att lämna huvudet på, men du kan ta bort det om du vill. Du kan använda Pacific rockfish, svart havsabborre , abborre, porgies eller någon form av bas - largemouth, white, smallmouth, spotted - för detta recept, som tjänar 2-4, beroende på fiskens storlek.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Förbered fisken . Klipp av fiskarnas fenor med köksskjuv eller sax. Ta bort fiskens gädlar om de fortfarande är fästa genom att klippa ut dem med köksskjuvarna . Gör tre vertikala skivor längs varje sida av fisken jämnt fördelad längs dess längd. Om du har en lång fisk, gör fyra skivor. Skölj fisken i kallt vatten och klappa torrt.
 2. Marinera fisken . Blanda de 3 hackade gröna lökarna, 1-tums finhackad ingefära, matsked kinesiskt matlagningsvin, matsked sojasås och svartpeppar tillsammans, häll sedan blandningen i en glas- eller plastbehållare eller en Ziploc väska . Placera fisken i behållaren och se till att marinaden omger fisken.
 1. Låt detta sitta i kylskåpet i 30 minuter.
 2. Förbered grönsakerna . Julienne den 3-tums ingefära. Tänk på 3 tum är en riktlinje, så ingefära kan vara lite större eller mindre. Klipp ingefära i en rektangel och skiv den i tunna rektanglar ca 1/8 tum tjock. Skär sedan dessa tunna rektanglar i mycket tunna remsor - så tunt som du kan göra dem.
 3. Skiva 1/2 lök i mycket tunna halvmånar.
 4. Skiv vitlöksklyftorna så tunt som möjligt längs klyftans långsida för att göra långa bitar.
 5. Häll oljan i en wok och sätt på värmen till medium. Om du inte har en wok, använd den största, djupaste panna du har. En wok spelar verkligen roll här, eftersom dess form hindrar svansfinnen från att brinna till träkol.
 6. Gör såsen . Blanda tomatsåsen - jag använder renade tomater - socker, sojasås, kinesiskt matlagningsvin, vatten och majsstärkelse och rör kraftigt för att kombinera. Ställ den åt sidan.
 7. Ta fisken ur kylskåpet.
 8. Kontrollera oljetemperaturen. Du vill att den ska vara 300-325 grader. Om du inte har en termometer (du borde köpa en!) Oljan är klar när en droppe vatten som kastas i oljan kokar bort omedelbart.
 9. Stek fisken . Ta bort fisken från marinaden och mudder i mjöl. Skaka av överskott, och när oljan är varm ska du släppa fisken åt gången i oljan. Du kommer förmodligen att behöva laga en fisk i taget. Om så är fallet, sätt på ugnen på "varm".
 10. Stek fisken i minst 5 minuter per sida. Du vill att den ska vara guldbrun. Med 300 graders olja ska jag steka en 1-pund fisk i 8 minuter på första sidan, 5 minuter på andra sidan. Större fisk behöver mer tid.
 1. När den första fisken är färdig, ta bort den på en tallrik och lägg tallriken i den varma ugnen. Stek den andra fisken på samma sätt som den första.
 2. Avsluta disken . När fisken är färdig, ladla ut alla men ca 1/4 kopp olja. Kasta i den slivered ingefära, löken, chili och skivad vitlök och rör om hög värme i 2-3 minuter.
 3. Tillsätt sötsurssås och rör om för att kombinera. Koka upp det här snabbt och rör om det. Koka i 2-3 minuter.
 4. För att servera, häll lite sås på en tallrik, placera fisken ovanpå och garnera med finhackade gräslök och koriander. Denna maträtt passar bäst med enkelt ångat vitt ris.