Vad är jodiserat salt?

Ett saltadditiv som skapades för att bekämpa en hälsorisk har blivit ett vanligt inköp för många människor, inte bara i USA, utan också i hela världen.

Medan vi har intagit salt i årtusenden är tillsats av jod till bordsalt ett relativt nytt åtagande, och effekterna av att använda jodiserat salt har visat sig skära ner på goiter, ett tillstånd som kännetecknas av en svullnad sköldkörtel och andra mindre vanliga problem, såsom infertilitet och till och med fosterskador.

Kvinnor med jodbrist har svårare att bli gravid

Eftersom människokroppen inte producerar jod naturligt, och sköldkörteln behöver mineralet att fungera ordentligt, hade statliga myndigheter och forskare före första världskriget sökt ett sätt att tillsätta jod till folkens dieter. De bestämde att saltet - de saker som ligger på nästan allas bord - var det perfekta sättet att få amerikaner att ta iod.

Introduktion av jodiserat salt

De första lådorna av jodiserat salt, som gjordes av Morton Salt Co., uppträdde på stormarknadshyllor i Michigan den 1 maj 1924. Michigan var ett av ett antal Midwest-stater i det som då kallades "Goiter Belt". Michiganians omfamnade inte precis den nya produkten, och människor i grannstater som också visade höga koncentrationer av goiter hoppade inte heller på den iodiserade saltvagnen. Den federala regeringen avvisade ett försök att göra iodiserat salt obligatoriskt, och till och med idag finns det inget krav på att amerikaner köper eller konsumerar jodiserat salt.

Antalet goiterfall faller emellertid fälligt efter det att jodiserat salt blev tillgängligt.

Havssalt

Vad sägs om jodiserat havsalt? Det mesta kommersiella saltet är tillverkat av bergsalt som kommer från underjordiska saltgruvor. Men havsalt, som skördas genom förångning av havsvatten, är en alltmer populär saltart.

Kemiskt är havssalt och bergsalt detsamma, och jod förekommer inte naturligt i någon av dem. Vissa tillverkare lägger jod till havssalt, precis som de gör för vanligt jodiserat salt. Kontrollera bara etiketten för att vara säker.

Dietary Changes

En förändring av amerikanernas dieter har minskat behovet av att förlita sig på jodiserat salt för jod. Ät sushi ? Det finns gott om jod i det tångpaketet som binder ditt ris och fisk. Tala om fisk, torsk och tonfisk , även konserverad tonfisk, innehåller gott om jod. Räkor och andra skaldjur är också bra källor till mineralet. Burfria ägg kan tillsätta jod till din kost och minska behovet av jodiserat salt.

Resten av världen

Medan amerikanerna alltid har haft ett val av jodiserat jämfört med vanligt bordsalt verkar resten av världen ha fallit i det jodiserade saltlägret - särskilt låga och måttliga inkomstländer i Sydamerika, före detta sovjetblocket och Afrika. Inte överraskande har dessa nationer fortfarande ett stort antal människor som lider av goiter.

Italien och Spanien har lagar på de böcker som kräver jodiserat salt, men verkställigheten är lax.