Jhinga Biryani

Gör något tillfälle ännu mer speciellt genom att servera den här utsökta enrättens måltiden. Den består av lager av doftande, långkornigt Basmati-ris och räkor som kokas i en härlig blandning av hela och pulverformiga kryddor, tillagade till perfektion. Biryani tar tid att förbereda och ingrediensförteckningen kan tyckas oändlig, men det är helt värt ansträngningen!

Dessutom är ingredienserna alla vanliga som används i indisk matlagning, så de är lätta att hitta i din lokala stormarknad eller indisk mataffär. Biryani får inte frysa för bra men det kommer att behålla dagen eller två i kylskåpet och smakar ännu bättre dagen efter att den är kokad. Jhinga Biryani går riktigt bra med en grön sallad och raita efter eget val.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Sätt de rika på en fin sil och tvätta under rinnande vatten tills vattnet löper klart. Lägg nu riset i en djup skål och fyll skålen med tillräckligt varmt vatten för att helt täcka riset. Blötlägg i 30 minuter.
 2. Efter det att du blötlägger sätter du riset i en djup kruka och lägger till tillräckligt med vatten för att täcka riset och 2 "ovanför det. Koka riset i medium värme tills det är nästan klart - för att testa, kläm några korn mellan tummen och pekfingret. squishy men kommer inte helt mash. Töm det nästan kokta riset genom en sikta och håll åt sidan.
 1. Marinera räkorna i en djup, icke-metallisk skål, genom att tillsätta yoghurt, citronsaft, gurkmeja pulver, ingefära och vitlök pasta och salt till smak. Blanda väl och lägg åt sidan i minst 1 timme.
 2. Värm en griddle eller platt panna på en medelflamma och rosta försiktigt alla ingredienser som nämns under "För torr masala / kryddblandning" tills de börjar bli lite mörkare och ge bort en svag arom.
 3. Skala kardemummen och ta bort frön. Kasta skinn bort. Mala nu alla rostade ingredienser till ett fint pulver i en ren, torr kaffekvarn .
 4. Mala ingredienserna som nämns under "För våt masala" till en mjuk pasta i en matberedare .
 5. Värm matoljan i en djup pan till varm och stek 1 av de 3 portionerna skivad lök tills det är krispigt och gyllene. När det är klart, dränera och ta bort oljan och håll åt sidan på pappershanddukar för att garnera biryani senare.
 6. I samma olja, lägg till resterande skivad lök och stek tills tills mjukt. Lägg nu tomaterna och stek tills de är mjuka.
 7. Tillsätt alla torra och våta masala ingredienser som beredas tidigare och stek tills oljan börjar separera från hela blandningen.
 8. Lägg nu räkorna och all marinaden till denna kryddblandning. Rör och låt koka tills räkorna är färdiga. Torka inte över, eftersom räkorna blir gummiliknande. Krydda med salt om det behövs. Avlägsna från brand.
 9. Blöt saffransträngarna i 2 till 3 msk varm mjölk.
 10. Ta en stor, djup ugnsfast bakfat (det måste ha sitt eget ugnssäkra lock) och smörj lätt med matolja . Skiv riset och räkorna enligt följande: ris - räkor - ris. Avsluta med ett lager av ris. Håll några räkor åt sidan för att garnera i slutet.
 1. Häll saffraninfuserad mjölk över toppen av det sista lagret av ris.
 2. Garnera med de krispiga stektlökarna, hackade korianderblad. Täck skålen och täta tätt.
 3. Baka i en 350 graders F-ugn i 30 minuter.
 4. Servera varma med en raita och grön sallad efter eget val.