Hur man väljer rätt matolja

Hur man väljer rätt matolja

När du handlar för matolja har du förmodligen stirrat på det stora utbudet av oljor på hyllorna och undrat vad som var bäst för den maträtt du gör och vad de faktiska skillnaderna är mellan dem. Och när något är märkt vegetabiliskt olja, vad betyder det egentligen? Vilket alternativ skulle vara bäst för stekning och hur lagrar du dem alla så att de inte går rancid. Nedan hittar du en diskussion om olika typer av vanliga matoljor och rätt användning av var och en.

Vegetabilisk olja

Vegetabilisk olja är förmodligen den vanligaste och ofta efterfrågad i recept som kräver stekning eftersom den har en relativt hög rökpunkt. Vegetabilisk olja är faktiskt en blandning av flera oljor, såsom majs, sojabönor, palm och solros.

Canolaolja

Canolaolja anses allmänt vara en hälsosammare olja på grund av dess låga mättade fettinnehåll och högmättat omättat fett. Den används vanligtvis vid stekning vid medelhöga temperaturer, upp till cirka 450 grader F.

Majsolja

Cornolja är relativt låg i både mättade och monomättade fetter. Det är en populär ingrediens i margarin och används både i stekning och bakning. Som med canolaolja bör majsolja endast användas vid stekning vid medelhöga temperaturer, upp till ca 450 grader F.

Solrosolja

Solrosolja är låg i mättat fett och högt i vitamin E. Många livsmedelsproducenter känner igen hälsofördelarna med solrosolja och använder den som den föredragna oljan i sådana mellanmål som potatischips.

Det kan användas hemma för att steka, laga mat och som oljan i salladsdressingar.

Olivolja

Det finns olika sorter av olivolja: extra jungfru , jungfru, extra ljus och raffinerad. Extra jungfruolja är den vanligaste av de som används. Det finns många användningsområden för alla sorter, såsom stekning, matlagning, sauteing och som ingrediens i recept. Olivolja används också ofta i salladsoljor.

Det är den hälsosammaste av alla oljor eftersom det är högt i monoomättat fett som har visat sig bidra till att minska risken för hjärtsjukdom . Många använder det dagligen i sina måltider, drizzling det över en mängd olika livsmedel. Som en matolja tenderar den att ha en lägre rökpunkt och bör användas vid stekning vid låga eller medelhöga höga temperaturer.

Jordnötsolja

Jordnötsolja är en bra olja att använda vid stekning i mycket höga temperaturer. Av den anledningen är det en vanlig olja under Thanksgiving-semestern, så många använder den i sina kalkonfrysare. Men det är också bra för någon form av stekning, till exempel för stekt kyckling eller franska stekt potatis.

Oljeflavor

Förutom hälso- och temperaturvariationer, överväga om smaken av oljan passar ditt recept. De flesta oljor som grönsaker, canola etc. är relativt smaklösa och kommer inte att påverka smaken av din mat. Olivolja har emellertid en mycket mer uttalad smak, speciellt de jungfruliga och extra jungfruliga sorterna. Om du gillar olivsmaken och du lagar ett smakligt recept, fortsätt och använd det. Men när du lagar mat eller stekar söta godisar som munkar, är det troligtvis bäst att välja en olja med en mer subtil smak.

Lagring av olja

Alla oljor förblir flytande när de hålls vid rumstemperatur, så det är bäst att lagra olja på en mörk, torr plats, som ditt skafferi.

Oljor som är höga i omättat fett kommer att hålla upp till ett år, medan raffinerad olivolja, som har det högsta monoättede fettet, kan ta några år. Extra jungfruolja och jungfruoljor kommer att hålla ungefär ett år efter öppnandet. Hållbarheten för de flesta andra oljor efter öppnandet är vanligtvis sex åtta månader. Innan du använder äldre olja, bara ge det en sniff. Du kan enkelt berätta om den är bortskallad och bör kasseras. Annars kommer det att ge den rancida smaken och aromen till maten.

Ett annat viktigt faktum att notera är hur man korrekt kasserar använt matolja. Det ska aldrig hällas ner i köksfacket eftersom oljan kan hämma och blockera dina rör. Det bästa sättet att kasta bort det är att hälla det i en läckagefri behållare och kasta den ut med resten av soporna.