Hur många olika typer av öl är där?

Ett försök att svara på en vanlig fråga i ölvärlden

Dagens ölmarknad är fylld med alla typer av öl. Du har dina IPA, APA, bärare, pilsners, lagers, stouts, vete öl, frukt öl, rökt öl, och om och om igen. Man kan springa igenom varje öl på hyllan och hitta otaliga namn för ölformat och några av dem betyder samma sak.

Det är förvirrande och kan vara överväldigande för den genomsnittliga öldrinkaren. Frågan om hur många sorters öl som finns idag är svåra att svara på och det är därför det är.

Vad definierar en stil av öl?

Att nagla ner hur många ölstilar som faktiskt existerar är en nästan omöjlig uppgift. Det beror på vem du frågar, var de kommer ifrån, hur länge de har druckit och vad de anser vara en ölstil.

Definiera en stil efter region

Titta på namnen på olika stilar av öl kan vara användbar för att förstå varför det finns så många eftersom ölnamnsnamn kommer från en mängd olika källor.

Den första och äldsta källan är regionen och många gamla ölstilar kallas för var de utvecklats. Beroende på de lokala ingredienserna och de bryggeritraditioner som utvecklats under generationerna kan regionalt utvecklade ölformat variera kraftigt från ett till ett annat.

Kolsch är till exempel en stil som växte ut ur bryggtraditionen i Köln, Tyskland och namngavs för det tyska ordet för Köln, Koln. På samma sätt kom de skotska ales uppenbarligen av skotska bryggerier.

Definiera en stil av ingredienser

Ölstilar kallas också ofta efter ingredienserna i öl. Det finns så många ölstilar som heter på det här sättet, eftersom det finns ingredienser eller tillsatser för att lägga till öl .

Raspberry vete öl är ett uppenbart exempel. Rauchbeir, eller rökt öl, är en annan som är lite mindre uppenbar. Ölet i sig är inte rökt, istället är bygget rökt mycket som att man skulle röka kött innan det används för att brygga denna rökiga godis.

Definiera en stil efter Utseende

En ölstils utseende eller kvalitet kan också leda till sitt namn. Stout är ett perfekt exempel eftersom det är en rik öl med stora smaker - okej.

Vitt öl är en populär belgisk stil som bryggs med apelsinskal och koriander och serveras ofiltrerad. Wit är det belgiska ordet för vit och refererar till det molniga vita utseendet ölet har när det hälls i ett klart glas.

Andra exempel på detta inkluderar svart lager , blek öl och kräm ale.

Definiera en stil med metod

Brewing metoder kan vara ett beskrivande sätt att namnge en öl också och det är här det blir ganska förvirrande. Det finns två stora stilar av öl - ale och lager - som definieras av den metod som används för att brygga dem.

Håll dig på den här tanken ... de flesta öl är antingen en ale eller en lager. Så vi kan anta att en öl som använder någon av dessa namn ensam har antingen tagit det enklaste sättet att definiera sin personliga stil eller det är inget särskilt tydligt om ölen kräver ytterligare definition.

Ale kan brytas ner i en stor mängd sub-stilar inkluderar indisk blek ale, brun ale, blek öl, porter, stout, vete öl, etc.

Lager är ett tyskt ord som hänvisar till övningen av att lagra den bryggda ölen i kylskåp under en lång tidsperiod innan den förpackas.

Lagers kan också brytas ner till Bock, Dunkel, Oktoberfest och Pilsner.

Dry-hopped öl har fått en extra dos humle tillsatt efter fermentation.

De okända faktorerna

Och det finns ju en handfull ölnamn vars ursprung är okänt.

Porter är ett bra exempel på detta. Det finns ett antal historier som försöker fastställa hur stilen fick sitt namn men i slutändan kan ingen vara fast etablerad som sanningen.

Så, hur många öl stilar är där?

Öl har utvecklats och föreställts om och om igen genom åren och på grund av detta finns det dussintals och dussintals stilar som har etablerat sig. Hittills i denna artikel har över 20 olika sorters öl nämnts och detta har knappt repat ytan.

Lägger till förvirringen, nya stilar av öl dyker upp hela tiden.

Amerikansk blek öl, till exempel, är en lek på den klassiska, hoppy brittiska bryggda Indien blek öl. Amerikansk blek öl, eller APA, liknar en IPA, men den använder mer ingredienser från den amerikanska bryggetraditionen som ljusa citrushoppar i stället för de skogare, blommiga humle från Storbritannien.

Spelar det verkligen någon roll?

Med så många olika stilar, vissa med bara subtila skillnader från en till nästa, kan det verka lite skrämmande, för att inte tala om onödigt, till den genomsnittliga öldrinkaren. Tja, för att vara ärlig, det är typiskt.

De människor som mest berörs av ölstilar är de som går in eller bedömer ölkonkurrenser. För att noggrant och objektivt bedöma öl behöver stilen exakt definieras. Amerikanerna verkar särskilt angelägna på denna punkt med ölkonkurrensen vid stora festivaler som den stora amerikanska ölfestivalen som ansvarar för den enorma listan av ölstilar.

Som en öldrikker är det bra att vara bekant med några av de bredare stilkategorierna som stout, vete eller blek öl. Det kan hjälpa till att bestämma vilken öl som ska köpas för ett visst tillfälle eller att para med en trevlig måltid. Att veta skillnaden mellan, till exempel, en brun porter jämfört med en robust porter, kommer troligtvis inte avsevärt att förbättra den genomsnittliga öldrikkerns erfarenhet.