En stilprofil av Brown Ales

Historia

Delvis på grund av de generiska orden som utgör namnet på den här stilen och delvis på grund av det faktum att denna stil bara är så gammal, är det omöjligt att exakt beskriva dess släktskap. Den moderna bruna ale-stilen som oftast bryggs har sina rötter i engelsk bryggetradition. Stilen, vars historia sträckte sig hela vägen tillbaka till de ojämna alesna, alla utom dog ut på 1800-talet. Vinsterna i popularitet av den torra, kryddiga porterstilen gjorde den äldre ölstilen verka blid.

Vid slutet av seklet som också hade uppstått av stygna och bleka öl var brun öle allt men bortglömd när Mann, Crossman & Paulin från Albion bryggeriet återupplivade det.

Style Point

För det mesta av 20-talet definierades bruna ale av geografiska termer. Södra engelska bruna var mörka, söta och tenderade att ha lägre gravitation än sina norra bröder. De var ofta en flaskversion av ett bryggeri sunt eller till och med en komplett ersättning av stilen vars popularitet sjönk under hela seklet. Norra Engelska Browns var ljusare i färg och skarpare - Tänk Newcastle Brown Ale . Idag är linjen mellan bruna ale-understilar inte helt så ljus. Detta beror på företagssammanslagningar och utköp bland engelska bryggerier och den mängd bruna ales som tillverkas av amerikanska hantverksbryggare som sträcker sig från mjuka, söta, mörka ales till ljusa, mjuka hopbusters.

Smakspresentationer

Som sagt ovan är utbudet av bruna ales stor idag.

En kännetecken bör dock förbli sann för välbrätade bruna öl över det här området: ett starkt malty-center. Brown ales är en firande av maltsters konst med smaker som karamell, kola, kex och kaffe är vanliga. Den jäst som används för att jästa brunnar är vanligtvis en engelsk ale-sort som ger spår av fruktiga smaker och aromer som plommon, russin eller mogna äpplen.

Humle är ofta uppenbara i norra stilar liksom de flesta amerikanska bryggda bruna men borde aldrig dominera. Munnen på de flesta bruna varierar från medium till ljus med en anständig mängd karbonering.

Matparningar

Brun ale är en fantastisk mat öl. Allt från enkel rostbiff till en kryddig thailändsk eller indisk maträtt fungerar vackert med en bra brun ale. Maltkvaliteten på ölen ger den en bra brödliknande kvalitet som tjänar som en stor komplimang till de flesta måltider. Brun är min go-to-stil om jag inte är säker på vilken öl som ska serveras.

Brewers statistik

Varumärken att försöka

För mer information om Brown ale och andra engelska öl stilar, kolla Amber, Black & Gold av Martyn Cornell.